Добро је познат значај исхране за здравље, али резултати обимне пољске студије изненадили су поклонике здраве исхране. Показало се да намирнице које се доживљавају као нездраве, попут чоколаде, заправо продужавају живот. Оно што није изненађење је да за дуг живот треба јести доста воћа и поврћа.
Студија Универзитета у Варшави спроведена је на 70.000 мушкараца и жена чији су животи посматрани током 16 година како би се показало шта једу здрави, а шта болесни људи.
Студија објављена у Магазину опште медицине поредила је испитанике који су била на режиму исхране који је укључивао намирнице погодне за борбу против упала и оне који су се хранили другачије.
Ови први су редовно јели воће, поврће, кафу, орашасте плодове, чоколаду и умерено конзумирали црвено вино и пиво и имали су за 18% нижи ризик од смрти.
Такође, имали су за 20% нижи ризик од кардиоваскуларних болести и 13% нижи ризик од смрти због рака. Примећено је и да су пушачи на овом режиму имали мањи ризик од других „колега по диму“.
Научници објашњавају да упала лежи у корену многих обољења, од артритиса, преко деменције, до неких врста канцера и кардиоваскуларних болести. Због тога, како кажу, дијета која смањује упалу у организму може бити добра.
Научници ипак саветују опрез и консултације са доктором јер никад једна дијета није добра за све људе. Разни други фактори морају бити узети у обзир, од сна, преко активности особе, њеног посла, генетике.
Преузмите андроид апликацију.