Početna > Život i stil
Život i stil

Tri namirnice koje odlično deluju protiv opekotina, a već ih imate u svojoj kuhinji

Leto je konačno stiglo i vreme je za uživanje na otvorenom, ali čak i uz zaštitu, sa satima provedenim na jarkom suncu, često dolazi do opekotina od sunca.
Foto: Pixabay/FotografieLink

Na sreću, u kući postoji mnogo proizvoda koje možete koristiti za borbu protiv peckanja, svraba i ljuštenja kože koji nastaju kao rezultat oštećenja od sunca.

Opekotine od sunca su zapravo zapaljenje kože, a jedan od najlakših načina za lečenje upale je da se zahvaćeno područje ohladi hladnom vodom. Dakle, skakanje u hladnu vodu je efikasan način da se odmah pomogne.

Međutim, budite oprezni sa hlađenjem u bazenima jer hlorisana voda može dodatno iritirati kožu. Iako ovo može izgledati privlačno kada koža gori, može još više oštetiti izuzetno osetljivu kožu opečenu od sunca.

Soda bikarbona i ovsena kaša

Stavljanje nekoliko kašika sode bikarbone u kadu punu hladne vode i namakanje oko 15 do 20 minuta pomaže u smanjenju oštećenja od sunca, a dodavanje šolje ovsa u kadu takođe smiruje iritaciju i pomaže koži da zadrži prirodnu vlagu. Međutim, nemojte ništa trljati u kožu.

Aloe vera

Ako u kući nemate biljku aloje vere, nabavite je, jer gel iz ove biljke vekovima pomaže mnoga stanja i bolesti, od bolova u stomaku do infekcija bubrega. Aloja je takođe lek za opekotine bez recepta, tako da ako ne možete da nabavite biljku, pokušajte da kupite gel.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice može da smiri um, ali može i da umiri kožu opečenu suncem. Napravite jak čaj, ostavite da se ohladi. Kada budete spremni, navlažite krpu i nanesite je na zahvaćeno područje. Ako ste alergični na polen, ne bi trebalo da koristite ovaj tretman jer može izazvati alergijsku reakciju.

Tri trika da vam lakše padne povratak sa odmora

Preuzmite android aplikaciju.