Почетна > Србија
Србија

Илић: Најугроженији ће имати помоћ државе за струју

Помоћник министра рударства и енергетике Зоран Илић данас је говорећи о поскупљењу електричне енергије рекао да тренутна цена за гарантовано снабдевање није одржива. Због глобалне енергетске кризе, али да ће најугроженији грађани имати помоћ државе.
струја
Фото: Pexels/Pixabay

„Министарство је припремило уредбу о енергетски угроженом купцу. Која је усклађена са потрошачком корпом и сада ће, у односу на ранији период, већи број домаћинстава бити њоме обухваћено. Повећање од 6,5 одсто у моментима када цена електричне енергије на тржишту скупља и 14 пута у односу на прошлу годину је изузетно ниско. Струја у Србији је и даље најјефтинија у Европи“, рекао је он за РТС.

Илић је поновио да се не очекују рестрикције у снабдевању електричном енергијом. Да држава чини све како би обезбедила довољне количине и електричне и топлотне енергије и гаса. За домаћинства и за привреду и апеловао на све да штеде и смање потрошњу енергије.

Он је навео и да је Интегрисани национални енергетски и климатски план (ИНЕКП) Републике Србије до 2030, са визијом до 2050. године документ који представља прекретницу за наш енергетски систем. Јер ће омогућити да имамо и довољно енергије и смањујемо утицај на климатске промене.

Po prvi put u istoriji preći ćemo milijardu evra razmene

 

Преузмите андроид апликацију.