Почетна > Србија
Србија

По први пут у историји прећи ћемо милијарду евра размене

Председник Србије Александар Вучић изразио је вечерас уверење да ће трговинска сарадња са Шпанијом, по први пут у историји прећи вредност од милијарду евра.
Фото: Танјуг/AP Photo/ Darko Vojinovic

Вучић је, након разговора са шпанским премијером Педром Санчезом, рекао да је поносан и срећан што први пут у српској историји може да угости шефа шпанске владе и Србији.

Била је привилегија, задовољство и част данас разговарати са господином Санчезом“, казао је он на конференцији за штампу, након које ће разговори бити настављени на заједничкој вечери.

„Србија сматра и доживљава Шпанију као искреног пријатеља, као једног од највећих пријатеља у свету. Ми смо у последње време значајно увећали нашу трговинску размену која је прошле године била у вредности од 811 милиона евра, а ове године, у првих пет месеци, је увећана за 64,1 одсто. По први пут у историји наших економских односа пређемо вредност од милијарду евра трговинске размене“, објаснио је он.

Вучић је казао да су разговарали о успостављању још ближих економских односа, и најавио у октобру одржавање бизнис форума у Београду, на којем ће се састати пословни људи из две земље.

„Шпанске компаније су показале интерес за обављање посла у Србији, а ми ћемо им широм отворити врата“, поручио је он.

Вучић је указао да је између Србије и Шпаније успостављена и прва пионирска сарадња и у области војне индустрије, подсетивши да је Србија купила два транспортна авиона Каза Ц295, и да ће наставити са куповином опреме од Шпаније.

„Отворићемо и завршити прављење свих генералних споразума, и свих важних за инфраструктурне радове и улагање у енергетику како би могли постићи најбоље могуће резултате“, најавио је он.

Vučić i Sančez u četiri oka

 

Преузмите андроид апликацију.