Početna > Život i stil
Život i stil

Kako istrenirati telo da se budi rano?

Umorni ste od prekasnog zaspavanja i buđenja umorni? Rešenje je da ne sipate kafu ujutru, evo nekoliko saveta koji mogu da „obuče“ telo da se vremenom počne ranije buditi.
Foto: Pixabay/Katniss12
Budite dosledni

Kaže da kada menjate raspored spavanja, morate biti dosledni. Tvrdi da nam je potreban otprilike 21 dan da se cirkadijalni ritam prilagodi novom rasporedu i dodaje da ako ste navikli da se budite u određeno vreme, to nikako nije tako jednostavno kao ranije odlazak u krevet.

Kada pronađete novo vreme buđenja koje želite da stignete, morate se zapravo naterati da se budite u to vreme 21 dan zaredom, kako bi vam se mozak prilagodio na to.

Držite alarm dalje od kreveta

Ako vam je alarm odmah pored kreveta, verovatno ćete ga isključiti čim se ugasi i nastavite da spavate, ali ako ga ostavite malo dalje, moraćete da ustanete da biste ga isključili i najteže deo buđenja je završen. Ovo će vas sprečiti da satima odlažete alarm, pa ćete ustati na vreme.

Izložite se prirodnom dnevnom svetlu

Boravak na svetlosti najmanje 15 minuta čim se probudimo signalizira mozgu da je to vreme kada treba da se budimo svaki dan. Tokom dana vaš prozor može biti otvoren, kako bi što više dnevne svetlosti ušlo u vaš stan.

Ne oslanjajte se na kafu

Takođe savetuje da eliminišete kofein što je više moguće dok pokušavate da prilagodite svoj raspored, jer vam neće dati toliko energije koliko mislite. Ako počnete da unosite manje kofeina, vaš san će biti kvalitetniji, a dobro je izbaciti alkohol kada želite da se probudite ranije, jer negativno utiče na san.

Pronađite motivaciju

Ako imate prijatelja ili člana porodice koji deli vaš cilj ranog buđenja, možete se osloniti jedni na druge. Stručnjak kaže da se ujutru možete naizmenično javljati jedni drugima, motivišući se da ustanete. Ako to nije opcija, može biti od pomoći imati zadatak ili obavezu koja zahteva da ustanete, kao što je izvođenje psa u jutarnju šetnju ili zakazivanje kasnijeg sastanka.

Ovo je poza u kojoj treba da spavate kako vam ne bi bilo vruće

Preuzmite android aplikaciju.