Početna > Život i stil
Život i stil

Možda smrdi, ali čini čuda za vaše zdravlje. Jedite luk!

Luk ima malo kalorija i bogat je kalijumom i vitaminima B6 i C.
Foto: Pixabay/Shutterbug75

Takođe je pun antioksidanata koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala i pomažu u obnavljanju i zaštiti oštećenih ćelija u telu.

Luk treba da stoji u vašoj ostavi ili na drugom hladnom, suvom i tamnom mestu oko dve nedelje, ali nemojte ga čuvati pored krompira koji oslobađa gas i vlagu koji mogu brzo pokvariti luk.

Ovo povrće je važno za naše zdravlje i treba ga češće koristiti u ishrani. Luk poboljšava zdravlje srca Konzumiranje luka može imati zdrav efekat na kardiovaskularni sistem.

Istraživanja su pokazala da polifenol zvan kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska i nivoa triglicerida.

Bogat je antioksidansima

Luk je pun antioksidanata koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala i važan je u „popravljanju“ i zaštiti oštećenih ćelija u telu. Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida, uključujući kvercetin, fitokemikalije sa jakim antioksidativnim svojstvima. Crveni i žuti luk su bogatiji ovim antioksidansima od drugih vrsta. Ishrana bogata antioksidansima može pomoći u smanjenju upale i sprečavanju oštećenja slobodnih radikala, što dovodi do snažnog imunog sistema i boljeg opšteg zdravlja.

Pomaže u smanjenju rizika od raka

Sprovedeno je nekoliko studija o tome kako luk može igrati važnu ulogu u prevenciji raka. Crveni luk najefikasniji u smanjenju ćelija raka debelog creva i dojke.

Najveći krivac za povećanje krvnog pritiska je zapravo navika koju svi imamo

Preuzmite android aplikaciju.