Početna > Život i stil
Život i stil

Evo šta govore usne o vašem zdravlju

Ovaj deo lica je najčešće zanemaren i jedan je od najosetljivijih delova.
Foto: Pixabay/Bessi

Ispucale usne mogu ukazivati na zdravstvene probleme, dehidraciju organizma, ali i neadekvatnu negu. Stanje usana mnogo govori o našem zdravlju. Ispucale usne nastaju usled nedostatka nekih vitamina u organizmu, dehidracije organizma ili hronične upale koja je u toku.

Ako imate problem sa ispucalim usnama, veoma je važno da na vreme otkrijete uzrok jer to ukazuje na neke promene u telu.

Šta vaše usne govore o vašem zdravlju?

Iznenadna suvoća usana i pucanje u uglovima ukazuju na nedostatak vitamina i minerala u vašem telu.

Najčešće se radi o nedostatku gvožđa, cinka, vitamina B3 ili B6. Važno je održavati raznovrsnu ishranu kako biste svom telu obezbedili dovoljnu količinu hranljivih materija. Ovi vitamini i minerali će se prvo dopuniti obrocima koji sadrže crveno meso, jaja i zeleno povrće. Nemojte zanemariti ni spoljašnje posledice na usnama koje ćete najlakše zbrinuti redovnim pilingom. Čišćenje mrtvih ćelija sa površine usana omogućiće im da se vizuelno brže oporave.

Ako primetite da vam usne počinju da otiču i otiču, vrlo je moguće da je to posledica alergijske reakcije. Razmislite da promenite pastu za zube, ruž za usne ili možda pojedete nešto novo. Ako ne možete da pronađete uzrok, obavezno posetite lekara. Razlog posete je i ako primetite pojačanu salivaciju sa ispucalim usnama. Ova dva simptoma u kombinaciji najčešće ukazuju na neko hronično zapaljenje u telu. Dehidracija takođe može biti razlog zašto usne mogu biti suve i ispucale. Ako ne pijete dovoljno vode tokom dana, vaše usne će to osetiti. Za razliku od drugih delova lica, usne nemaju lojne žlezde koje luče esencijalne masti. To je razlog zašto su oni jedan od najosetljivijih delova lica i veoma lako pucaju. U ovom slučaju, ispucale usne ne ukazuju na ozbiljan zdravstveni problem, ali pokušajte da obezbedite telu dovoljno vode. Stručnjaci ističu da moramo unositi najmanje dva litra vode dnevno.

Nega za hladnije dane

Pored zdravstvenih razloga, usne pucaju i od hladnoće, pa je potrebna dodatna nega tokom hladnijih dana. Suv vazduh je najčešći uzrok ispucalih usana. Veoma je važno povećati hidrataciju usana, kako zbog suvog vazduha u kući izazvanog centralnim grejanjem, tako i zbog niskih temperatura i oštrog vetra napolju. Često se koncentrišemo samo na negu lica, zaboravljajući kako je i našim usnama potrebna nega. Od spoljašnjih štetnih uticaja najbolje ćemo ih zaštititi nežnim balzamom koji će ih učiniti mekim i hidratizovanim. Svakodnevna nega uz odgovarajući balzam rezultiraće mekim usnama koje će biti otpornije na hladnoću, vetar ili oštro jesenje sunce.

Navike koje oštećuju usne

Iritaciju usana i njihovo pucanje mogu izazvati sitne navike kojih često nismo ni svesni. Prelazak jezikom preko usana neće rešiti problem suvoće, već će ih dodatno isušiti. Još jedna navika od koje se takođe morate odreći je grizenje usana kako biste ih osušili ili čak napravili rane na njima. Ako primetite peckanje i suvoću nakon pranja zuba, problem je u pasti za zube. Agresivne paste takođe mogu oštetiti usne, najčešće one na bazi natrijum lauril sulfata. Ako osetite suve usne nakon nanošenja određenih ruževa, proverite da li sadrže propil galat, za koji se zna da sprečava oksidaciju. Još jedan sastojak koji može izazvati suve usne je mentol. Alkohol, kafa i slatka hrana takođe isušuju usne. Razlog je što ove namirnice ubrzavaju potrošnju vitamina B2, koji je, između ostalog, odgovoran za hidrataciju usana. Kisela i začinjena hrana ne doprinosi dehidraciji usana, ali ako su već oštećene, mogu dodatno da ih iritiraju. Počnite sa pravilnom negom i redovnom hidratacijom već danas i smejte se s razlogom jer njegovane i nasmejane usne su najlepši detalj svakog lica.

Navike koje će vam uništiti imunitet i dovesti vas u veliku opasnost

Preuzmite android aplikaciju.