Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Oвих 8 намирница можете да једете и након истека рока трајања

Није пријатно ако грешком попијете покварено млеко, па се људи труде да не конзумирају намирнице којима је истекао рок трајања написане на амбалажи.
Фото: Pixabay/AlbanyColley

Наиме, стручњаци тврде да се код неких намирница не треба стриктно придржавати ових датума јер су често само смернице. Иако постоје изузеци од овог правила, као што је употреба формуле за одојчад, коју увек треба одбацити ако је истекао рок трајања, постоје намирнице са којима можете бити флексибилнији.

Млеко

Млеко је обично безбедно за конзумирање до недељу дана након истека рока трајања из паковања. Међутим, то зависи од врсте млека које купујете – што је већи садржај масти у млеку, то ће краће трајати. Ако нисте сигурни, мирис млека би вам лако могао рећи у каквом је стању.

Jаја

Често можете потпуно занемарити датум истека на кутији за јаја јер су обично безбедни за јело недељама након тога. Наравно, што се више удаљавате од рока трајања, то ће бити мање свеже, али то не мора да значи да су нејестиве. Начини да се утврди безбедност конзумних јаја можете пронаћи овде.

Тестенина

Сува тестенина ће бити безбедна за јело до две године након истека рока трајања. Ако сте љубитељ свеже тестенине, треба да је једете само до пет дана након датума на паковању. Након што скувате тестенину, можете је безбедно да једете до недељу дана, али може потрајати и до осам месеци ако је замрзнута.

Сиреви

Многи тврди сиреви су безбедни за јело дуго након истека рока трајања. Чак и ако вам сир постане плесан, обично га можете само остругати и биће јестив. Сиреви попут камембера или брија често имају белу буђ која је такође јестива, само пазите на наранџасту, плаву или зелену буђ на овој врсти сира јер је то знак да је покварен.

Суви састојци

Со, бибер, брашно, сода бикарбона и шећер дуго су безбедни за јело, а разлог је недостатак влаге. Међутим, ако су неки суви састојци окружени чудним мирисом, то може указивати на инфестацију паразита у њима.

Сирово месо, живина и риба

Сирово месо и живина ће трајати само неколико дана у фрижидеру, али чување у замрзивачу је одличан начин да продужите тај рок трајања. Замрзнуту пилетину или ћуретину можете држати у замрзивачу дуже од годину дана. Међутим, смрзнуто млевено месо траје само до четири месеца у замрзивачу. Сирова риба у замрзивачу може да издржи до девет месеци, док димљена највише шест месеци.

Поврће и воће у врећама или замрзнуто

Салата у кесама може да почне да трули након истека рока трајања, али ако није прошло предуго, обично се може спасити потапањем у ледену воду на неколико минута. Када је у питању смрзнуто воће и поврће, оно обично може трајати и до 10 месеци након датума одштампаног.

Конзервирана храна

Многе врсте конзервиране хране могу трајати и до две године након истека рока трајања, посебно супе и поврће. Међутим, конзервирани парадајз и ананас углавном неће трајати толико дуго због високог нивоа киселости.

Не држите отворене конзерве у фрижидеру – лоше за квалитет али и укус хране

Преузмите андроид апликацију.