Витамин К откривен је 1929. године као есенцијални нутријент за коагулацију крви, односно згрушавање крви.
Витамин К је стоматолог Вестон Прајс, који је пропутовао свет почетком 20. века, проучавајући однос између исхране и болести у различитим популацијама.
Постоје две главне врсте витамина К. Витамин К1 долази из биљака, посебно лиснатог зеленог поврћа попут спанаћа и кеља. Витамин К2 се природно ствара у цревном тракту и делује слично као К1.
Витамин К игра важну улогу у коагулацији. Згрушавање је процес који помаже у спречавању прекомерног крварења унутар и изван тела.
Вашем телу је потребан витамин К да би производио протеине који раде током процеса згрушавања. Ако вам недостаје витамин К, ваше тело нема довољно ових протеина.
Како функционише витамин К?
Може да помогне у превенцији срчаних болести
Нагомилавање калцијума у артеријама око срца је огроман фактор ризика за срчана обољења. Све што може да смањи накупљање калцијума може помоћи у превенцији срчаних болести.
Верује се да витамин К помаже тако што спречава таложење калцијума у вашим артеријама.
Позитивно делује на здравље костију и смањењу ризика од остеопорозе
Остеопороза значи „порозне кости“ и све чешћи је проблем данас. Посебно се примећује код старијих жена и снажно повећава ризик од прелома.
Витамин К2 игра централну улогу у метаболизму калцијума, главног минерала који се налази у вашим костима и зубима.
Преузмите андроид апликацију.