Početna > Život i stil
Život i stil

Danas se obeležava svetski dan bicikla

Biciklizam je jednostavan, pouzdan, pristupačan, čist i održiv način prevoza, pogodan za sve uzraste, efikasan u unapređenju bezbednosti saobraćaja, a kao aktivan vid transporta je pravi i efikasan „protivotrov“ za štetne zdravstvene posledice našeg ponekad nedovoljno aktivnog način života.
Foto: Pixabay/Pexels

Generalna skupština UN je na svom zasedanju u aprilu 2018. godine proglasila 3. jun Svetskim danom bicikla sa ciljem fokusiranja na bicikle u razvojnim strategijama i uključivanja bicikala u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe.

Šest razloga zbog kojih ćete rado voziti bicikl u Novom Sadu

Usvojena rezolucija ističe prednosti bicikla kao jednostavnog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prihvatljivog održivog vida transporta i prepoznaje ga kao razvojno sredstvo, podsticanje kreativnosti i socijalne inkluzije obezbeđivanjem pristupa obrazovanju, zdravlju i sportu.

Proslavite Svetski dan bicikla i ostavite svog limenog ljubimca na parkingu danas i tokom ove radne nedelje.

Neka vam to postane svakodnevna navika, i ne samo da ćete izbeći saobraćajne gužve, već ćete i smanjiti štetne emisije i na kraju učiniti nešto dobro za svoje zdravlje.

Zašto voziti bicikl?

Biciklizam jača mišiće, odličan je oblik aerobne vežbe zbog pedaliranja, koji poboljšava rad srca i mozga, odlično utiče na krvožilni sistem. Osim što dobro utiče na mentalno zdravlje jer se osećate srećnije, vožnja bicikla u vazduhu jača vaš imuni sistem, podiže nivo energije i raspoloženje i smanjuje umor i osećaj letargije.

Pozivamo vas da ohrabrite svoje sugrađane da koriste bicikl kao način da izbegnu svakodnevne gužve! Za gradsku vožnju biciklom na posao, fakultet, škola, prodavnice, zubari, pijace, bioskopi, kafići… nije potrebna posebna sportska oprema, biciklistički dresovi i slično. Biciklom se može voziti i u haljini, odelu, suknji, farmerkama i u čemu god se osećate udobno.

Biciklom kroz Novi Sad

Preuzmite android aplikaciju.