Конзумирање намирница које се вуку месецима у кухињским ормарићима могло би да смањи ризик од неких здравствених проблема, недавно су открили стручњаци.
Људи често купују здраву храну богату хранљивим материјама, али временом забораве, занемаре и убацују неке нездраве варијанте. Разлози могу бити ужурбаност живота или друге прехрамбене склоности. Лекари верују да људи често гомилају храну коју би желели да конзумирају, чиме се заваравају и стварају другачију перцепцију исхране од оне коју заправо практикују.
Према извештају Европског кардиолошког друштва, лекари верују да би исхрана хране са ниским гликемијским индексом (ГИ) могла много да помогне људима којима је дијагностикована коронарна болест срца.
Храна се рангира према вредностима гликемијског индекса према томе колико брзо утиче на ниво шећера у крви.
Ако се лоше храните, вероватно је да се нивои гликемијског индекса свакодневно повећавају, а здрав однос са храном један је од кључних начина за превенцију и контролу коронарне болести срца.
Намирнице са високим ГИ укључују бели хлеб, бели пиринач, кромпир и слаткише, док неке од намирница са ниским ГИ укључују зоб, смеђи пиринач, цела зрна, пасуљ, сочиво, сланутак, махунарке, воће као што су јабуке и поморанџе, лиснато поврће.
Produžava život, čuva srce i reguliše hormon gladi – superhrana koja oporavlja ceo organizam
Преузмите андроид апликацију.