Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово су најгора уља која можете користити за кување

Већина људи редовно користи уља у припреми разних јела.
Фото: Pixabay/stevepb

Међутим, неки можда не знају да при избору уља за одређено јело треба водити рачуна о томе како то јело припремити. Наиме, нека уља су штетнија по здравље када се загреју.

Дакле, одређивање најздравијег уља за кување зависи од врсте кувања коју одаберете. Тачка димљења је праг на коме уље постаје нестабилно. Ако загрејете уље изнад тачке димљења, то може штетити укусу, али и разбити хранљиве материје у уљу и ослободити једињења позната као слободни радикали. Ова штетна једињења могу имати негативне последице по здравље, па чак и изазвати оштећење ћелија које може довести до болести. Стога је важно пажљиво размотрити да ли је уље које одаберемо здраво за конзумирање чак и након што је загрејано. Тако, на пример, за пржење ће вам требати уље које има високу тачку димљења. У наставку вам доносимо шест уља која су најгора за кување на веома високим температурама.

Екстра девичанско маслиново уље

Непрерађено екстра девичанско маслиново уље има много нижу тачку димљења у поређењу са рафинисаним маслиновим уљем. Када тражите маслиново уље са високом тачком димљења, изаберите флашу на којој пише светло маслиново уље јер може да издржи више температуре. Користите необрађено екстра девичанско маслиново уље за рецепте са печеним поврћем, супама или на лаганој ватри.

Ланено уље

Не само да може изгубити свој хрскави, орашасти укус, већ може постати и горак на високим температурама. Препоручује се да се ланено уље конзумира сирово и да се избегава прерада на високим температурама како би се сачувао укус и здравље.

Сунцокретово уље

Када се сунцокретово уље непрекидно загрева, односно када је температура изнад 180 степени Целзијуса, ослобађају се токсична алдехидна једињења која доприносе срчаним обољењима и Алцхајмеровој болести. Нерафинисано сунцокретово уље је најбоље користити сирово.

Уље семенки грожђа

Ово уље није погодно за кување на високим температурама, али се може користити за динстање, краткотрајно пржење или пржење са минималном количином уља. Као и многа друга уља, најбоље је држати подаље од топлоте и светлости.

Маргарин

Маргарин је вештачки прехрамбени производ створен као алтернатива путеру. Прави се од рафинисаног биљног уља за које се не препоручује излагање високим температурама.

Visok krvni pritisak se naziva tihim ubicom. Ovo su neki od simptoma

Преузмите андроид апликацију.