Добра маринада омекшава месо и даје му фину арому, а колико је светских кухиња, толико различитих комбинација зачина и других додатака.
Ако сте наклоњени азијским специјалитетима, можете пробати маринаду по узору на ваш омиљени вијетнамски сос за разне грицкалице, звану „nuoc cham“.
Маринада прилагођена западњачким укусима, међутим, не садржи превише егзотичних састојака, ни љутих, па нема страха. Како вијетнамска маринада садржи доста киселине, довољно је да се месо или риба маринирају 15-30 минута.
Идеална је за брзо маринирање говедине, свињетине или пилетине, али и рибе.
Месо можете само премазати четком или послужити као прилог. Згодно је додати и млевено месо ако га користите за тортиље или неку другу ужину овог типа.
Састојци за маринаду:
- 1/2 малог босиљка
- 1/2 гомиле свежих стабљика коријандера
- 4 чена белог лука
- 3/4 шоље сока од лимете (6 до 8 лимете)
- 1/4 шоље рибљег соса
- 2 до 3 кашике шећера
Припрема:
Грубо исецкајте 1/2 мале љутике и 1/2 везе коријандера. Додајте 4 чена белог лука, 3/4 шоље сока од лимете, 1/4 шоље рибљег соса и 2 кашике шећера и умутите у глатку смесу. Пробајте и додајте још једну кашику шећера по потреби.
Преузмите андроид апликацију.