Početna > Srbija
Srbija

Energetika najveći potencijal za nove investicije i privredni razvoj

Ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je na konferenciji „Energetika na Balkanu: Tranzicija ka obnovljivim izvorima energije i poboljšanje energetskih mreža“, da je energetika, posebno sektor OIE, najbitniji za privredni razvoj, investicije i nova radna mesta, posebno u momentima krize.
energetika
Foto: Pixabay/ELG21

Ona je na konferenciji, koju organizuje predstavništvo konfederacije italijanske industrije u Srbiji, istakla da je energetsku bezbednost u narednim decenijama nemoguće planirati bez brige o životnoj sredini i bez saradnje i povezivanja.

„Zajedno sa investitorima, našim partnerima iz Italije i ambasadorom razgovaraćemo o unapređenju bilateralnih odnosa, poboljšanju saradnje u energetskom sektoru. Od 2009. godine Srbija i Italija su strateški partneri, blizu 50.000 ljudi zapošljavaju italijanske kompanije kod nas, ali je važno da se povećaju investicije u energetici, pre svega u OIE“, rekla je ona.

Srbija može biti dobitnik u procesu energetske tranzicije.

Potpredsednica Vlade je navela da se energetika i OIE prirodno nameću kao sektor koji može da donese privredni rast, investicije, nova radna mesta.

„Imamo potpuno nov zakonodavni okvir, pohvaljen od cele Evrope, posebno Zakon o korišćenju OIE. Imamo sve uslove za nove investicije i nema vremena za čekanje, potrebno je da što pre počnemo da sarađujemo. Sada je trenutak da pokrenemo potpuno novi investicioni ciklus i da i javni sektor i privatne kompanije učestvuju u tome“, rekla je ona.

Zelena energetika za nove investicije i nova radna mesta

 

Preuzmite android aplikaciju.