Početna > Život i stil
Život i stil

Koristite svoj dlan za određivanje porcije hrane

Uz pomoć sopstvenog dlana odredite savršenu količinu hrane koja vam je potrebna, a da pri tom ne preračunavate kalorije.
Foto: Unsplash/Lily Banse

Sve više je gojaznih ljudi, a za to sigurno jeste uzročnik prevelika količina hrane koje unosimo u organizam. Jedemo više, a fizička aktivnost je smanjena, i kao rezultat toga jeste nakupljanje suvišnih kilograma.

I nije rešenje u izbacivanju određene grupe namirnica kako bismo smanjili telesnu težinu. Naprotiv, za pravilno funkcionisanje organizma, potrebno je da unosimo sve grupe namirnica, ali moramo voditi računa o njihovoj količini.

Kako biste odredili koja je vaša odgovarajuća porcija određene grupe namirnica, koristite sopstvenu ruku.

Proteine, poput piletine, govedine, ćuretine, tofu sira, jaja, svežeg sira, ribe, kao i drugih izvora proteina, možete izmeti pomoću dlana. Ona količina ovih namirnica koja staje na vaš dlan, je idealna količina proteina za vas.

Veličina vaše šake će biti idealna mera za unos ugljenih hidrata, poput pirinča, testenine, krompira, hleba, kinoe, leblebije itd.

Orasi, semenke, avokado, maslac, punomasni jogurt, maslinovo ili kokosovo ulje su izvori zdravih masti i treba da se nađu u vašem jelovniku. Jedino je potrebno voditi računa da ne preterate sa njihovim unosom.

Kako biste bez upotrebe vage izmerili potrebnu količinu zdravih masti koja je potrebna da se nađe na vašem tanjiru, koristite vaš palac. Veličina vašeg palca je mera koja je dovoljna za unos masti.

Foto: Pexels/Daria Shevtsova

Sa druge strane, konzumiranje lisnatog povrća je neograničeno. Pa tako zelenu salatu, spanać, matovilac, tikvice, krastavac, mrkvu, karfiol, kupus možete jesti koliko god želite. Ono sadrži jako malo kalorija, ali zato izuzetno mnogo vlakana, vitamina i minerala.

Stručnjaci savetuju kako je najispravnije da pripremate povrće

Preuzmite android aplikaciju.