Početna > Život i stil
Život i stil

Fizička neaktivnost veliki neprijatelj zdravlja

Fizička neaktivnost je globalni problem koji prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije ima ozbiljne posledice na ljudsko zdravlje.
Foto: Pixabay/Wokandapix

Prema njihovim podacima jedna od četiri osobe nije dovoljno fizički aktivna, a ovaj podatak se posebno odnosi na adolescente.

Istraživanja takođe pokazuju da su deca sve manje fizički aktivna i da slobodno vreme radije provode ispred televizora ili kompjutera. Nedovoljna fizička aktivnost kod dece može imati zdravstvene posledice u kasnijoj životnoj dobi, ali i trenutne posledice na pravilan rast i razvoj dece.

Poslednja istraživanja pokazuju da otprilike dva miliona smrti svake godine uzrokuje nedostatke fizičke aktivnosti.

Fizička neaktivnost posledica je urbanizacije, češćeg korišćenja prevoza, poslova koji zahtevaju rad u zatvorenom prostoru i ograničeno kretanje te nedovoljno korišćenje slobodnog vremena za fizičke aktivnosti.

Povećana urbanizacija rezultirala je s nekoliko  faktora koji takođe utiču na smanjenu fizičku aktivnost, a između ostalog tu su saobraćajne gužve, nizak kvalitet vazduha te nedostatak zelenih površina i rekreativnih sadržaja u gradu i okolini.

Redovna fizička aktivnost jedan je od ključnih faktora za prevenciju i liječenje glavnih nezaraznih bolesti, kao što su bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa te raka dojke i debelog creva.

Takođe, fizička vežba ili redovna šetnja pomažu u sprečavanju važnih faktora rizika bolesti poput hipertenzije, prekomerne težine, a povezan je s poboljšanim mentalnim zdravljem, kašnjenjem pojave demencije i poboljšanim kvalitetom života.

Samo 30 minuta šetnje svakog dana značajno će poboljšati opšte zdravlje i mentalno stanje čoveka pa stručnjaci savetuju da iskoristite slobodno vreme za odlazak do obližnje planine i uživate u svežem vazduhu.

Trening kod kuće – evo kako da potrošite 400 kalorija dnevno

 

Preuzmite android aplikaciju.