Породица Богатирев пре три године одлучила је да се из Сибира пресели у Нови Сад, те су Елена, њен супруг Алексеј и две ћерке.
Превалили седмодневни пут дуг 6.000 километара до Србије, коју никада пре тога нису посетили и одлучили да покрену свој бизнис.
Након неуспеле идеје о продаји обуће, Алексеј и Елена отворили су малу продавницу и ресторан “Прва руска кухиња” у Улици цара Душана 68, где припремају готова јела по традиционалним руским рецептима.
„Доста Руса се доселило овде и читајући њихова искуства које објављују на Интернету одлучили смо да се преселимо овде, где је топлије“, казала је Елена.
„У Русији је температура у великом минусу скоро целе године, а у Србији је много топлије. Када смо отишли, напустила сам посао наставника физичког васпитања, док ми је супруг инжењер рударства“.
Осим бриге о продавници руских специјалитета, Алексеј је и тениски тренер и подучава четири Рускиње узраста од пет до девет година.
Страст ка тенису уткана је у ову породицу, те га њихова млађа ћерка тренира већ шест година, на шта је Елена посебно поносна.
„Доселили смо се у априлу 2019. године, а “Прву руску кухињу” смо отворили у августу исте године јер смо видели да мало ко продаје руска јела, а ако их продаје, онда су јако скупа“, објаснила је Елена.
„Првобитна идеја била је да отворимо продавницу дечје обуће, али, из неког разлога, Срби воле скупу обућу, не знам зашто“.
„Разлике у ценама обуће у Русији и Србији су велике, тамо је све јефтиније, али због малог интересовања, та идеја није успела, и боље јер уживамо у овоме што сада радимо“.
Јела која породица Богатирев нуди су веома популарна у Русији и практична, то су углавном јела која се брзо припремају по доласку кући с посла. Продаја иде добро, те је доста Новосађана заитересовано за њихову храну и редовно је купује.
„Наша традиционална јела припремамо по рецепту моје баке и мајке, која нас често посећује, а од специјалитета које нудимо највише се купују руске палачинке и пељмени, и то више они са месом“, казала је Елена.
„Сада, у време поста, најтраженије су вареники са кромпиром и друга јела са поврћем“.
На водомату који се налази испред продавнице “Прва руска кухиња” постоје две опције, једна је за воду без калцијума за кување и пиће, док је друга обогаћена минералима (магнезијум, калцијум, натријум и калијум) за пиће.
Унутар апарата, вода пролази кроз десет различитих филтера који је пречишћавају, а пре пуњења водом, постоји опција озонирања амбалаже, како би се дезинфиковала.
„Апарат за воду се доста користи у Русији и има га у сваком граду и селу, јер је вода из апарата јефтинија и чистија, казала је Елена.
„До 17. априла вода са апарата је бесплатна, док ће њена цена после тога бити пет динара по литру, односно 25 за балон од пет литара, што је доста јефтино у односу на воду из продавница“.
Како је наша саговорница рекла, у плану је постављање још два водомата, један на Футошкој пијаци и један на Новом насељу, али су преговори за то и даље у току.
Специјалитет пељмени прави се од теста и меса. У овој продавници, они се продају са пуњењем од јунетине и свињетине, као и ћуретине и пилетине.
Вареники су слични јелу пељмени, али се тесто у том случају пуни поврћем и воћем. Осим тога, у понуди су и руске палачинке које, како је Елена рекла, имају другачији укус него српске.
„И ту постоји различит избор надева, те имају палачинке пуњене месом, ситним слатким сиром, шунком и качкаваљем, а за сладокусце ту су и оне које се праве са кондензованим млеком, које су посебан деликатес“.
„Сва храна је смрзнута и лако се припрема, те је палачинке потребно ставити у микроталасну на свега минут-два“.
У понуди су и котлети – руски ћевапи који се праве по различитој рецептури од наше, чувена руска чорба боршч, као и манти које су пореклом из грузијске кухиње, тврди наша саговорница.
„Продајемо и руске слаткише које набављамо из руске продавнице “Конфета” у Београду, а и они продају наше пељмене у њиховој продавници“, казала је Елена.
Осим слатког, кондезованог млека, међу посластицама су у понуди и козинак, разне врсте бомбона, вафли, зефир, кекс и шећерни колачићи.
Преузмите андроид апликацију.