Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Годинама се лакше гојимо из разлога који нема везе с храном

Како пролазе године ми се лакше гојимо. Међутим, то нам се не дешава због количине хране коју уносимо, већ из једног другог разлога који је више него очигледан.
Фото: Unsplash/I Yunmai

Многи су осетили на сопственој кожи да с годинама постаје теже скинути сувишне килограме и не вратити их. Да ли сте се икада питали зашто се с годинама лакше гојимо?

Одговор на ово питање заправо нема везе с храном и прехрамбеним навикама.

Постоји неколико разлога због којих се с годинама лакше гојимо, али највећи је губитак мишићне масе који се са старењем догађа код сваког човека, каже др Керолајн Аповијан, један од водећих светских стручњака за губитак тежине и до 2020. директор Центра за нутриционизам и контролу телесне тежине (Weight Management Center) у Бостону и потпредседница Удружења за гојазност.

Део мишићне масе који је дефинисан најважнија је ствар која одређује брзину метаболизма. Другим речима, што је мишићна маса већа, то ћемо сагорети више калорија.

Мишићна маса почиње се смањивати око 30. године, а тај процес назван саркопенија убрзава се око четрдесете.

Ако не предузмемо нешто да заштитимо и изградимо ту дефинисану мишићну масу, нашем телу требаће мање калорија да се удебља, метаболизам ће се успорити, а изгубљену мишићну масу замениће масно ткиво, објашњава др Аповијан.

Фото: Unsplash/Kelly Sikkema

Уз саркопенију, кривци за већу склоност гојењу и отежано мршављење како старимо су и хормоналне промене, већа склоност седелачком начину живота, повећана количина стреса и мањак сна због све већих одговорности и обавеза.

Керолајн Аповијан дала је 3 савета како спречити смањење мишићне масе:

1. Радите вежбе с теговима барем двапут недељно, повећавајући временом и тежину тегова и интензитет вежбања.

2. Наспавајте се, јер сан омогућава телу и мишићима да се обнове.

3. Једите храну богату немасним протеинима. Најбољи извори таквих протеина су јаја, риба и живинско месо, али и биљни производи попут тофуа, леблебија, орашастих плодова и семенки.

Такође, важно је не прескакати оброке у жељи да „сачувамо“ калорије за већи оброк касније.

Најбоље је јести често, и то мале, укусне оброке који садрже протеине и влакна.

Ако једете редовно, имаћете енергије за тренинг снаге, метаболизам ће вам радити довољно брзо и нећете бити у искушењу да претерате с јелом, саветује Џејслин Ландон, главна нутрициониста на институту „Good Housekeeping“.

5 magičnih namirnica kao izvor zdravlja

Преузмите андроид апликацију.