Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Не бацајте листове ротквице, јако су здрави

Листови ротквице су лековити, укусни и хранљиви, а ево како да их искористите на најбољи начин.
Фото: Pixabay/stevepb

Са доласком пролећа пијаце су све богатије омиљеним црвеним ротквицама.

Долазе у малим сноповима заједно са својим зеленим листовима, које, нажалост, велика већина баца приликом чишћења.

Ово је велика грешка јер је непресушан извор лечења и креативности. Предности овог „весника пролећа“ у категорији поврћа су бројне.

Ротквице су богате витамином Ц, витаминима Б, фосфором и цинком и благотворно делују на нашу кожу чинећи је меком, глатком, затегнутом, сјајном и заиста лепом.

Одличне су за особе које пате од затвора (затвора), јер влакна ротквице подстичу лучење пробавних сокова и рад црева. Листови ротквице су посебно богати гвожђем, па се саветује да је конзумирају анемичне особе.

Ипак, вероватно се питате шта да урадите са листовима ротквице да буде укусно и примамљиво. Велика већина скида ово зелено благо са врха ротквице и баца га. 

Након доброг чишћења листова под текућом водом, можете га користити у разним јутарњим свеже цеђеним и мешаним соковима, разним мешаним салатама или правити кајгану са листовима ротквице и додатком неког другог поврћа. Сокови ће добро да се слажу са јабуком, лимуном, ренданим ђумбиром и медом, док ће вам за салату бити потребно још неколико лиснатих салата да се направи добар микс.

Листове ротквице можете и ситно исецкати, додати мало лука, суво грожђе, зачинити маслиновим уљем, сирћетом или лимуном.

У наставку вам доносимо рецепт за крем супу од листова ротквице.

Састојци:

  •  3 велика снопа листова ротквице
  • 1 велики сецкани лук
  • кашика путера
  • 4 већа кромпира
  • 1 ½ шоље јогурта са ниским садржајем масти 
  • со и бибер

Припрема:

Лук пропржите на путеру око пет минута, додајте исецкане листове ротквице и динстајте још два минута док не омекша. Додајте кромпир и прелијте водом толико да га прекрије. Када је кромпир скуван, све измиксајте у блендеру, додајте јогурт, прокувајте, угасите ватру и зачините.

Naučna istraživanja su došla do odgovora na pitanje zašto deca ne vole brokoli

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке