Почетна > Бизнис
Бизнис

Немачке фирме се затварају најчешће због несташица сировина

У Немачкој је од априла прошле до јануара ове године због несташица материјала у индустрији и грађевинарству затворено 76.000 радних места.
Фото: Unsplash/Mads Eneqvist

У Немачкој је десетине хиљада људи остало без посла због несташица материјала које је узроковала пандемија, а још знатно више је прешло на скраћено радно време, показали су резултати анализе Института за истраживање тржиште рада и послова (ИАБ).

Рат у Украјини може да доведе до сличних последица, али ипак у мањој мери, рекао је стручњак ИАБ Енцо Вебер.

Према студији, од априла прошле до јануара ове године због несташица материјала у индустрији и грађевинарству затворено је 76.000 радних места. Број запослених на скраћено радно време порастао је за 446.000. Међутим, искуство показује да у пракси скраћено радно време користи мање компанија него што је званично назначено.

„Очигледно је да скраћено радно време служи за прилагођавање несташицама материјала“, пише у студији коју је у четвртак објавио сајт магазина Шпигл.

Рат у Украјини ће имати сличан утицај на тржиште рада, рекао је Енцо Вебер. „Могућа уска грла у снабдевању материјалима ће углавном бити компензована скраћеним радним временом.“

Међутим, утицај рата је краткорочан, он ће се или завршити или ће привреда да се прилагоди промењеним условима трговине. Вебер очекује и да ће рат мање да утиче на ланце снабдевања од пандемије.

Пандемија је глобални феномен који има директан утицај на све земље, док рат у Украјини има непосредан домет у само две земље. Ипак, рат може додатно да погорша ситуацију са уским грлима.

Azija, Afrika i Bliski istok – alternativa za srpske izvoznike

Преузмите андроид апликацију.