Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли лекови против болова могу да излече сломљено срце?

Емоционални бол је животна чињеница, баш као и физички бол. Само зато што постоји таблета против болова не значи да треба да је узмемо, јер болна осећања имају сврху.
Фото: Pixabay/Foundry

Свако је то сигурно искусио, али у зависности од наше индивидуалне носивости и околности којима смо били изложени у животу, овај бол може бити различитог интензитета и може различито трајати. Ми то доживљавамо другачије, показујемо то отворено или скривамо. Са тим се носимо на потпуно различите начине, што често зависи од тога како су се они са којима смо одрасли носили са болом, нашим и туђим.

Да је било безбедно изражавати емоције у породичном окружењу, да их се нисмо стидели или да емоције нису порицане, и што је најважније, ако им је неко био сведок и тако нам помогао да их издржимо, вероватно смо у одраслом добу у контакту са оним како се осећамо.

Можемо да доживимо и изразимо бол, ма колико то некада било непријатно. Људи који то могу да ураде у стању су да трансформишу своја болна искуства, дају им смисао и уче од њих.

Одвајање од осећања

Они који не могу јер су рано открили да осећај бола може бити опасан, срамотан или срамотан, научили су да се одвоје од својих осећања. Дакле, као одрасли, бежећи од болова, они одлутају у машту или мисли, или отупљују емоције алкохолом, дрогом или лековима, или се баве активностима као што је рад да би скренули пажњу са онога што боли.

Али уместо да се на овај начин ослободимо болних емоција, ми их само потискујемо и неминовно ћемо се суочити са њима у следећој ситуацији која најмање подсећа на ону која нас је дубоко повредила.

Штавише, неутралним ситуацијама и добронамерним људима можемо приписати карактеристике које су некада изазивале бол, само да бисмо се заштитили и на време побегли од онога што је немогуће побећи јер је у нама неразрешено.

Емоционални бол није субјективна и нематеријална категорија искуства која погађа само „слабе“, он објективно постоји у нашим неуралним круговима и не боли ништа мање од физичког бола. О томе сведочи и научна студија спроведена 2020. године на Универзитету у Калифорнији, која је показала да лекови против болова попут парацетамола могу да ублаже емоционални бол.

И ово није прво истраживање које је дошло до таквог резултата. Научници претпостављају да емоционални бол користи исте или сличне неуролошке путеве као физички бол, тако да лекови могу имати овај ефекат.

Фото: Pixabay/Victoria_Borodinova
Лек за сломљено срце?

То, међутим, не значи да треба посегнути за пилулом када нам је срце сломљено. Бол нас, заправо, нечему учи, помаже нам да сагледамо ситуације у којима се налазимо и да себи направимо боље изборе у будућности. Ако таблетом отупимо бол, може се изгубити поука, а тиме и лични развој и напредак. Бол, био физички и емоционални, је порука. Говори нам где је проблем, шта треба да променимо и шта треба да испунимо.

Ако нам неко у лошој вези сломи срце и ништа из тога не научимо, али умртвимо бол парацетамолом, могли бисмо поново да завршимо у сличној вези.

Дакле, ако занемаримо бол, ми заправо игноришемо себе и поричемо себи оно што може произаћи из бола а то је храброст, снага, поверење и поновно отварање.

Sindrom sagorevanja. Sprečite ga tako što ćete pratiti ove savete

Преузмите андроид апликацију.