Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Америчке крофне

Америчке крофне, разнобојне, шарене, љупке и примамљиве или крофне са рупом. Најпознатије као крофне које у акционим филмовима једу амерички полицајци. Просто је немогуће да када угледате крофне не помислите на америчке полицајце или на Хомер Симпсона.
Фото: Pixabay/dohnalovajane
Састојци:
  • 1 кесица сувог квасца
  • 50 милилитара топле воде
  • 350 милилитара топлог млека
  • 100 грама шећера
  • 1 кашичица соли
  • 2 јајета
  • 80 грама истопљеног путера
  • 650 грама брашна
  • 1-2 литар уља за пржење крофни
Састојци за глазуру:
  • 80 грама путера
  • 250 грама шећера у праху
  • 1 кесица ванилин шећера
  • 50-60 милилитара вруће воде
Припрема:

Сипајте квасац у топлу воду, промешајте и сачекајте око 5 минута док квасац не почне да ври. У дубљој посуди уз лагано и стално мешање виљушком помешајте квасац са млеком и шећером, а затим додајте со, јаја и истопљени путер.

Уз стално мешање виљушком у смесу полагано додајте пола количине брашна. Укључите миксер на мању брзину, наставите мућење и полако додајте и преостало брашно. Мутите док тесто не постане глатко, еластично и не почне да се одваја од посуде. Покријте тесто пластичном фолијом и оставите на топло место око 30 минута да тесто двоструко нарасте.

Пребаците тесто на равну површину посуту брашном и оклагијом развуците тесто на око 1 цениметар дебљине. Вадите крофне чашом или модлом и ређајте их на површину посуту брашном, покријте их кухињским крпом и оставите да одстоје још неких 15-20 минута. У дубоку посуду са загрејаним уљем спустите неколико крофни водећи рачуна да крофнама не препуните посуду.

Крофне пажљиво окрећите како би се равномерно испекле са обе стране и добиле златно жуту боју. Готове крофне одложите на папирне убрусе како би убруси упили сувишну масноћу. На умереној температуре отопите преостали путер. Додајте шећер и ваниллин шећер и мешајте док се не створи глатка маса. Склоните са ватре и уз мешање полако додајте кашику по кашику вруће воде водећи рачуна да глазура не буде сувише ретка.

Склоните са ватре, умачите вруће крофне у глазуру и ређајте их на жичану подлогу како би се вишак глазуре оцедио. Ако желите крофне да поспете украсним мрвицама за колаче то урадите одмах након што сте крофне умочили у глазуру како би се мрвице залепиле за глазуру и не би спадале са крофни.

Пријатно!

Десерти, слатки савезници при мршављењу

Преузмите андроид апликацију.