Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Анксиозност у теретани и како је превазићи?

Постоји пуно начина како да победите анксиозност у теретани и да одрадите тренинг какав желите.
Фото: Unsplash/bruce mars

Најтежи део одласка у теретану представља сам тренинг, а не одлазак у исту. Међутим, ако осећате анксиозност због коришћења опреме у теретани, мислите да ће вас неко посматрати и осуђивати или вас је страх да користите свлачионицу, не брините се, нисте саме!

У наставку вам представљамо како да се суочити са анксиозношћу. Постоји пуно начина како да победите анксиозност у теретани и да одрадите тренинг какав желите.

Почните полако

Није потребно да вежбате истим интензитетом као и сви остали, поготово ако сте први пут у теретани. Одаберите циљ који вама одговара. Почетни тренинг може да буде једноставан попут трчања на траци 10-15 минута уз истезање. Полако изградите свој план вежбања.

Истражите и упознајте се са теретаном

Анксиозност узрокују непознате ситуације, па би стицање што више информација о самој теретани и коришћење опреме могло да помогне да се осећате сигурније.

Одлазак са пријатељицом
Фото: Unsplash/Meghan Holmes

Одлазак у теретану са пријатељицом или чланом породице који с добро сналази у теретани може да пружи утеху и подршку. Због тога бисте се могле осећати угодо у теретани, а можда касније одлучите да кренете и саме!

Ангажујте личног тренера

Рад са личним тренером чак и само једном може вам помоћи да научите које вежбе да радите, како да их изводите, како да поставите опрему и да осмислите ваш план вежбања. Разговарајте са њим о својим циљевима како би могао да вас усмери.

Групни програми

Вежбање у групи понекад ублажава нервозу која произилази из незнања шта учинити у теретани, јер можете да пратите инструктора или друге људе у групи.

Планирање тренинга

Планирање тренинга је кључно за боље управљање временом и учинковитост, а може да помогне и у смањењу анксиозности. Ако тачно знате које вежбе желите да радите и којим редоследом, боље ћете се усресредити на тренинг.

Дубоко дисање и позитивно размишљање

Показало се да дубоко дисање може да снизи ниво стреса и кортизола. Такође, пребацивање са негативног на позитивно размишљање можа да вам помогне да се фокусирате на тренинг, а не на остале људе у теретани.

Нема одустајања!

Природно је да желите да избегавате теретану ако код вас изазива осећај нелагоде, међутим, ако пронађете начине помоћу којих ћете превазићи анксиозност, временом ћете приметити побољшање.

Алтернатива теретани
Фото: Unsplash/Alex Shaw

Ако због анксиозности не можете да одрадите тренинг у теретани, постоје алтернативе које можете да испробате.

Вежбање код куће. Данас на тржишту постоји много сјајних апликација за фитнес, као и тренинга које можете да пронађете на Јутјубу. Чак иако немате опрему, сигурно ћете пронаћи нешто што вам одговара.

Вежбање напољу. Ако време допушта, прошетајте или идите на трчање, играјте тенис, кошарку или идите на пливање. Постоји много начина да останете активни иако не идете у теретану.

Пронађите мању теретану. Можда би мања омогућила да победите своје страхове. Промена окружења може да буде управо оно што вам је потребно да бисте успели!


Koje su prednosti vežbanja na hladnoći

 

Преузмите андроид апликацију.