Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Херпес, зашто се јавља и како се лечи?

Код здравих људи са добрим имунитетом, херпес не представља опасност по здравље. Херпес је инфекција коже или слузокоже коју изазивају вируси херпеса тип 1 или тип 2. Херпес вируси спадају у групу ДНК вируса и узрок су различитих процеса у организму који зависе од старости пацијента, имунитета и дугог повезивања, болести.
Фото: Pixabay/Silviarita

Иницијална инфекција вирусом херпеса тип-1 најчешће се јавља у детињству, а извор вируса је најчешће родитељ. Херпес вирус типа 1 може се пренети пољупцем, пљувачком, кашљањем или кијањем. Најчешће се преноси кроз уста, па се може манифестовати на уснама, кожи или слузокожи ока. Такође се може пренети коришћењем заједничке чаше или прибора за јело.

Три стадијума инфекције

Генитални херпес се назива генитални херпес и такође је веома чест. Узрокује га у 70% херпес вирус тип 2, ау 30% случајева херпес вирус тип 1. Инфекција херпес вирусом тип-2 најчешће се јавља у адолесценцији и касније у животу код сексуално активних особа. Инфекција има три стадијума: примарна инфекција, латентна фаза и повратна фаза инфекције. Примарна инфекција обично траје недељу дана. Након тога могу се појавити први симптоми на кожи или слузокожи. Херпес се може појавити било где на кожи, али је врло чест на уснама. Херпес на слузокожи усне дупље може направити мале пликове на језику или на букалној слузокожи, као и на гингиви у виду малих пликова и раница које пеку. ХСВ такође имају своју фазу латенције када су латентне у телу и тада су асимптоматски. Ова фаза латенције може трајати дуго у повратку инфекције, док у латентном стадијуму нема симптома. Његов прекид може бити изазван и стресом, несаницом, сунчањем, менструацијом и смањењем имунитета.

Третман

Креме које садрже антивирусну супстанцу звану ацикловир су ефикасне у лечењу херпетичних промена на кожи. Примењује се неколико пута дневно, најмање пет до седам дана. Касније се могу применити креме које убрзавају зарастање коже и често садрже бакар и цинк, хијалуронску киселину и витамине. Посебно дизајнирани мали фластери могу помоћи да се убрза зарастање херпеса на уснама. Провидне су и дају леп естетски утисак. ИН У системском лечењу инфекција најефикаснији је ацикловир у облику таблета. Овај антивирусни лек развијен је 1974. године и већ тридесет година се широко користи широм света. Његово дејство на вирус херпеса типа 1 и 2 је добро познато, као и на све могуће нежељене ефекте које може изазвати. Може се узимати у различитим дозама и у различитом трајању, у зависности од старости пацијента и других здравствених проблема. То одређује лекар након прегледа.

Фото: Pixabay/Pexels
Код особа са упорним херпесом потребно је да лек узимају месецима, такође у одређеној дози дуго времена. Код здравих људи са добрим имунитетом, херпес не представља опасност по здравље.

Али код имунолошки осетљивих особа, старијих, људи на хемотерапији, дијабетичара, људи који узимају кортикостероиде у таблетама, као и оних на радиотерапији, вируси херпеса могу представљати озбиљан здравствени проблем. Тада вирус може изазвати трајне инфекције слузокоже носа, уста, грла, промене на једњаку, јетри, оку и мозгу. Код особа са хематолошким обољењима, херпес на кожи може се јављати у континуитету и врло често се не мора одмах препознати као херпетична промена. Такве инфекције код особа са ослабљеним имунитетом скоро увек захтевају лечење.

Превенција

Болест се може спречити, посебно код особа склоних сталним релапсима, узимањем таблета ацикловира у одређеној дози у дужем периоду. Обично су то ниже дозе ацикловира које се узимају неколико месеци. Превенција ХПВ-1 је избегавање или смањење ефеката узрока или покретача. Ако се ради о сунчању, на пример, сунчање треба избегавати. Ако је у питању стрес и несаница, онда је неопходно смањити утицај стреса на тело. У случају инфекције вирусима типа 2 потребно је подстицати сексуално одговорно понашање. Како све више људи пати од гениталног херпеса, у будућности ће бити веома важно да се развије вакцина која је ефикасна и применљива на општу популацију како би се смањила учесталост и ширење инфекције вирусом типа 2.

Cink i koža

Преузмите андроид апликацију.