Почетна > Бизнис
Бизнис

Потрошња Американаца пала у децембру, инфлација 5,8 одсто

Потрошња становништва у САД пала је у децембру 2021. године, услед поремећаја у ланацу снабдевања и фуриозног ширења заразе ковид-19, док је годишња инфлација порасла темпом који је последњи пут виђен почетком 1980-их.
Фото: Unsplash/Scott Graham

Америчко Министарство трговине је саопштило јуче да је приватна потрошња, која учествује са више од две трећине у економској активности САД-а, пала за 0,6 одсто прошлог месеца након раста у новембру од 0,4 посто, извештава Ројтерс.

Ови подаци су укључени у пређашњи извештај о бруто домаћем производу за четврти квартал, објављеном у четвртак, а према којем је америчка привреда порасла у последња три месеца лани по стопи од 6,9 процената међугодишње, убрзавши експанзију у односу на 2,3 процента у кварталу јул-септембар.

Захваљујући привредном резултату из последњег квартала. амерички БДП је у целој 2021. остварио раст од 5,7 посто, најјачи од 1984, након пада претходне године од 3,4 процента.

Што се тиче пада приватне потрошње у децембру, он се приписује томе што су Американци још у октобру започели празничне куповине због страха од несташице робе, као и ширењу омикрон соја ковида који је утицао на смањење посета ресторанима, баровима, и другим местима где се у нормалним околностима људи окупљају у великом броју.

Услед несташице производа због проблема у ланацу снабдевања, инфлација у САД-у се задржала на високом нивоу прошлог месеца. Индекс цена производа и услуга за личну потрошњу (PCE) порастао је за 0,4 поцента након раста од 0,6 посто у новембру.

На годишњем нивоу, PCE индекс је у децембру забележио раст од 5,8 одсто, што је највиша стопа од 1982, настављајући успон са новембарског нивоа од 5,7 процената.

Када се искључе волатилне цене хране и енергије, базна потрошачка инфлација је порасла за 0,5 одсто у децембру на месечном нивоу, док је на годишњем достигла 4,9 посто, највиши ниво од 1983. године, наводи Ројтерс.


2021. godina najboljeg poslovanja Dojče Banke

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке