Почетна > Свет
Свет

Аеродром у Бечу гради највећу соларну електрану у Аустрији

Бечки аеродром је започео изградњу највеће фотонапонске/соларне електране у Аустрији, са циљем да скоро трећину своје годишње потрошње електричне енергије подмири соларном енергијом.
<img src="solar panels.jpg" alt="solar panels on the land">
Фото: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Електрана ће производити око 30 милиона киловат сати соларне енергије сваке године, што је еквивалентно годишњој потрошњи 7.000 домаћинстава или 30% онога што бечки аеродром користи за годину дана.

Обновљива енергија је заузела рекордан удео у глобалној производњи електричне енергије од почетка пандемије коронавируса, што сугерише да би се прелазак са фосилних горива која загађују могао убрзати у наредним годинама. Циљ Европске уније је да повећа удео обновљивих извора у потрошњи енергије у региону на 40% до 2030. године, док климатски циљеви Аустрије укључују 100% производњу обновљиве електричне енергије за сопствене потребе и за извоз до 2030. године.

О исплативости уградње соларних панела прочитајте ОВДЕ.

У Европској унији у целини, снадбевање соларном енергијом достигло је 10% укупне производње електричне енергије на лето 2021, саопштио је у августу Ембер, независни истраживачки центар за климу.

,,Бечки аеродром шаље јасан сигнал за будућност“, рекао је аустријски секретар за климу и енергетику Магнус Брунер.

Соларна електрана од 24 хектара са преко 50.000 соларних панела биће пуштена у рад на пролеће 2022. године.

Бор добија прву соларну електрану

 

Преузмите андроид апликацију.