Почетна > Живот и стил
Живот и стил

8 класика које би свако требало да прочита

Ако до сада нисте имали времена, лето је прави тренутак да се посветите читању књига које сте током одрастања и сазревања из неког разлога пропустили. Савремена литература је сјајна, али ово су класици које би свако од нас требало да прочита бар једном.
Фото: Pexels/Vincenzo Malagoli

Неке од ових књига написане су пре неколико векова, друге пре неколико деценија, али им је заједничко да је у њима скривена суштина живота, пријатељства и љубави.

Браћа Карамазови – Фјодор Достојевски

Легенда каже да је Алберт Ајнштајн рекао да је ово највеличанственија књига коју је икада прочитао. У свом капиталном делу, Достојевски се бави темама морала и слободне воље и поставља низ дилема: вера или разум, закон или истина, наука или духовност.

Дон Кихот – Мигел де Сервантес

У ремек делу шпанске књижевности преведеном на најмање 50 језика сазнаћете треба ли се борити са ветрењачама и како пролазе они који то раде. Сазнајте зашто је овај роман о залуђеном племићу до данас прочитало 500 милиона људи.

Мајстор и Маргарита – Михаил Булгаков

Може ли љубав да надјача зло, која је цена слободе, каква је судбина човека у тоталитарним режимима – теме су романа чије је прво издање цензурисано, а ни данас никога не оставља равнодушним.

За ким звона звоне – Ернест Хемингвеј

Књига говори о суровости рата, вредности људског живота, а упркос преовладавајућем циничном тону, постоји нада, а она је сакривена у љубави.

Сто година самоће – Габријел Гарсија Маркес

Маркесово ремек-дело обједињује магију и реализам и наглашава значај личног искуства, односно чињеницу да не постоји реалност као таква, већ да је свако од нас види на посебан начин.

Очеви и синови – Иван Тургењев

Међугенерацијски односи тема су ове књиге, а главни јунаци студенти либералног усмерења и њихови знатно конзервативнији очеви.

Рат и мир – Лав Толстој

Не дајте да вас уплаши обим и четвороцифрени број страница. У фокусу је руско друштво током Наполеонове ере, а све најважније теме су ту, од младости и пријатељства, преко брака и љубави, до смисла живота и смрти.

Краљ Лир – Вилијам Шекспир

Постоји ли истинска правда? Зашто су људи сурови? Како пролазе сплеткароши? Ово су само нека од питања која поставља велики Шекспир у драми који ће вас оставити без даха.

Zašto je važno odmarati od gledanja u ekran – Jednostavne vežbe za umorne oči

Преузмите андроид апликацију.