Početna > Život i stil
Život i stil

Evo zašto treba jesti čokoladu

Mnogima je svakodnevnica, a  nekima i život nezamisliv bez čokolade, bilo da je konzumiraju kao topli napitak ili u kolačima i tortama, no ono što nas posebno veseli i zbog čega je konačno možemo konzumirati bez griže savesti jeste činjenica (tako barem tvrde neki stručnjaci) da je ona i – zdrava.
Foto: Pixabay/congerdesign

Za taj preokret zaslužni su „čarobni sastojci“ pod imenom polifenoli i procijanidin. Upravo ti sastojci zauzimaju sam vrh na listi antioksidansa, a kakao tj. čokolada njima obiluje.

Važan je samo način na koji će ti sastojci biti podvrgnuti u procesu pripreme ovih delicija, odnosno u kakvo okruženje će biti stavljeni. Povišena Ph vrednost polastica može drastično smanjiti antioksidativnu aktivnost kakaa, odnosno čokolade, dok upravo suprotne, odnosno niže vrednosti Ph, utiču na antioksidativno dejstvo.

Uz to, ove omiljene poslastice postaju još zdravije ako im se dodaju namirnice poput grožđica, brusnica, jabuke i cimeta, koje su takođe bogate sličnim zdravim sastojcima. Prilikom konzumiranja odnosno pripreme poslastica poželjno je koristiti čist kakao prah, odnosno čokoladu sa procentom kakaa višim od 70 posto.

Da li sme da se jede čokolada kad pobeli?

 

Preuzmite android aplikaciju.