Умор је нормалан део одговора тела након борбе против вирусне инфекције као што је КОВИД-19. Вероватно ћете осећати несвестицу неко време након што инфекција нестане.
Можда ћете спавати дуже, можда ћете се осећати несигурно на ногама, уморни након кратке шетње или вам је тешко да се концентришете на посао. Ако се ови и слични симптоми наставе, време је да се побринете за своје здравље и повратите снагу.
Реците НЕ рафинисаном шећеру и свему што га садржи
Избегавајте бели, рафинисани шећер што је више могуће – и нису само кристали шећера које додајете у своју кафу. Добро прочитајте декларације јер се шећери крију у већини индустријски прерађених намирница. Унос шећера ћете најбоље контролисати куповином свежих намирница и припремањем хране код куће. Али ако у овим данима јачања имунитета поједете ред чоколаде, то није за осуду. Али изаберите тамну верзију да бисте подигли ниво серотонина, хормона среће и задовољства. • Бирајте научно доказану антивирусну и антиоксидативну храну Једна од благотворних намирница коју можете додати сваком јелу је бели лук, богат витаминима и минералима, али и лековитим састојком алицином. Додајте га у супе, варива или исцедите два чена белог лука у чашу топлије воде или јогурта кроз сецкалицу за бели лук. Ако нисте љубитељ белог лука, конзумирајте зачине попут цимета, куркуме и ђумбира јер делују као лек. Штапић цимета потопите преко ноћи у 500 мл воде, ујутру извадите и обогаћену воду попијте самостално или додајте у топли чај. •
Повећајте унос намирница које имају пребиотички ефекат
Преко 70 одсто нашег имунитета ствара се у цревима. То јест, здраво црево – јак имунитет. Зато повећајте потрошњу намирница које имају пребиотички ефекат (пребиотици помажу у стварању здравих бактерија), као што су кефир, кисели купус, мисо, бели лук, лук. Можете направити веома економичну и терапеутску супу од лука или воду од лука тако што ћете преко ноћи намочити нарезани лук у води и припремити терапеутску воду ујутру. Ако ово није ваша опција, узмите најмање две кашике кефира или мисо супе дневно.
Jednostavan i brz napitak za imunitet – obožavaćete ga, a gotov je za manje od 5 minuta
Дајте предност сложеним угљеним хидратима
Иако кетогена дијета није позната у свету као најздравија верзија исхране, према најновијим истраживањима, она може помоћи у временима када смо изложенији вирусу или касније, да ојачамо имуни систем, односно у фази опоравка. . Укратко, кето дијета ограничава унос угљених хидрата, а коначни производ метаболизма угљених хидрата је глукоза, која храни мозак. У овим данима када се многи осећају уморно и узнемирено, што доводи до пада имунитета, замените једноставне угљене хидрате сложеним верзијама које су богате триптофаном (прекурсором серотонина) као што су смеђи пиринач и пшенични булгур.
Пазите у које доба дана једете воће
Воћe богато антиоксидансима, минералима и витаминима сигуран је начин за побољшање имунитета. Међутим, морате знати када да га конзумирате. Воће је најбоље јести на празан стомак, а не после главног оброка јер оно не оптерећује пробавни систем и обезбеђује јетри додатну енергију која вам је заиста потребна у фази опоравка.
Maženje je prirodni analgetik, jača imunitet i umanjuje stres
Конзумирајте витамин Д
Витамин Д је кључан за јачање и јачање имунитета, а познато је да већина људи има мањак. Упркос дужим данима, узмите суплемент витамина Д, у облику капсула или спреја, до 2000 ИУ (50 мцг) дневно.
Узмите антиоксидативне витамине
Уз исхрану богату сезонским воћем и поврћем, наставите са узимањем витамина Ц током фазе опоравка. Препоручује се 1 до 2 грама дневно, са минералом цинка (до максимално 40 мг дневно). Не препоручујем употребу цинка у спреју јер може довести до губитка чула мириса.
Преузмите андроид апликацију.