Početna > Život i stil
Život i stil

6 razloga zašto bi trebalo da jedete šljive češće

Brojne studije su pokazale koliko je zdravstvenih koristi povezano sa konzumiranjem šljiva.
Foto: Pixabay/pixel2013

Za početak, dobro je znati da su šljive bogate vitaminom C, a sadrže i značajne količine vitamina B grupe i vitamina E i K. Često se pominje obilje vitamina A jer su šljive bogate beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A. Ako tražite prirodni izvor raznih minerala, odgovor je – šljiva! Ima dosta kalijuma i fosfora, a sadrži i gvožđe, magnezijum, kalcijum, bakar…

Šljive štite zdravlje srca

Ako se vaša ishrana sastoji od voća i povrća, antioksidansi koje sadrže mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, a suve šljive će vam mnogo pomoći ako patite od hipertenzije. Prema studijama, konzumacija suvih šljiva je povezana sa snižavanjem nivoa talka u krvi i lošeg holesterola. Kako ova dva stanja dovode do srčanih bolesti, kontrola holesterola će obezbediti zdravije srce.

Imaju antiinflamatorno dejstvo

Šljive su prava riznica antioksidanata koji štite telesne ćelije od oštećenja (a samim tim i od kancerogenih promena) i deluju protivupalno. Neka istraživanja su pokazala da samo jedna šljiva sadrži istu količinu antioksidanata kao i šaka borovnica. Među antioksidansima koji se nalaze u šljivama su biljni pigment antocijanin (koji šljivama daje crvenu i plavo-ljubičastu boju) i kvercetin i katehin, koji pripadaju grupi flavonoida. Katehin je moćan antioksidans koji je u izobilju u zelenom čaju.

Pomažu u kontroli šećera u krvi

Jedno istraživanje, otkrilo je da suve šljive pružaju osećaj sitosti, što znači da ćete jesti mnogo manje, a smanjen unos hrane obezbeđuje lakšu kontrolu telesne težine, ali i sprečava razvoj gojaznosti. dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.bolesti. Ovo se možda može objasniti činjenicom da šljive ne izazivaju povećanje šećera u krvi i insulina.

Jačaju pamćenje

Antioksidansi nisu jedine prednosti šljiva, a prema nedavno objavljenoj studiji, one imaju svojstva koja poboljšavaju pamćenje. Istraživanje je pregledalo 73 stručna teksta koji otkrivaju da šljive mogu poboljšati pamćenje. Pošto ove studije ne razlikuju da li su sušene ili sveže šljive, potrebno je uraditi dodatna istraživanja. Šljive su pune antocijana, antioksidansa iz grupe flavonoida koji daje plavi, crveni ili ljubičasti pigment, a upravo ovaj sastojak asocira na pamćenje.

Mogu ojačati zdravlje kostiju

Studije na životinjama su pokazale da konzumacija suvih šljiva može pozitivno uticati na gustinu kostiju i može zaustaviti gubitak koštane mase. Ovo je posebno važno kako starimo jer se tada smanjuje gustina kostiju i postoji visok rizik od razvoja osteoporoze.

Šljive mogu pomoći kod zatvora

Ovo nije takvo iznenađenje, ali je ipak važno napomenuti. U ovom slučaju nije bitno koju vrstu šljiva ćete izabrati, ali izgleda da suve šljive imaju malo više vlakana, pa mogu brže da pomognu.

Kako odabrati šljive i kako ih čuvati?

Birajte šljive sa peteljkama, čvrste i neoštećene, malo meke na dodir (ali ne previše meke!). Držite onoliko zrelih šljiva koliko možete da pojedete za dan na sobnoj temperaturi, a ostatak u frižideru. Stavite ih u papirnu ili plastičnu kesu, tako da mogu da izdrže nekoliko dana u frižideru. Šljive koje ste čuvali u frižideru biće sočne i slatke ako ih pre konzumiranja ostavite na sobnoj temperaturi.

Saveti za uzgajanje ljutih papričica: Mogu uspeti u kućnim uslovima uz jako malo truda

 

Preuzmite android aplikaciju.