Početna > Novi Sad

Kulturna scena Novi Sad

Deseti 21114 Film fest od četvrtka na Novom naselju

Jubilarni deseti 21114 Film fest održaće se od 29. avgusta do 1. septembra na nekoliko novih i starih lokacija na otvorenom, na Novom naselju u ulicama Bate Brkića i Braće Dronjak.
Foto: Facebook.com

„Bioskop kod Ike“, glavni i najveći bioskop nazvan je po renomiranom filmskom radniku Iliji Iki Bašiću koji je živeo na Novom naselju i koji nas je ove godine napustio, nalazi se prekoputa Gerontološkog centra u ulici Bate Brkića bb.

Pored Bioskopa kod Ike u blizi se nalaze još dva bioskopa i to kod objekta Gradskog zelenila u ulici Braće Dronjak bb i to – „Teodorin bioskop“ sa selekcijama internacionalnog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma (Braće Dronjak bb) i „Bioskop 2025“ (Braće Dronjak bb), simboličnog naziva gde će biti projektovani drugačiji filmski formati. Takođe, filmske projekcije i propratni programi održaće se i u novonaseljskom neformalnom parkiću „Među brezama“, Bate Brkića 24 sa dvorišne strane.

Ovogodišnje izdanje festivala, pored već dobro poznatih selekcija, donosi i nove poput programa i bioskopa nastalih u kokreaciji komšija i organizatora putem konkursa „Napravi svoj bioskop“.

Takmičarska selekcija kratkih regionalnih filmova „Zlatni čep“ ove godine donosi 12 najboljih filmova odabranih putem konkursa od strane umetnice i članice organizacije Tatjane Mateša.

Glavni festivalski bioskop „Bioskop kod Ike“ nosi ime po Iliji Iki Bašiću – pre svega značajnom filmskom radniku, režiseru, direktoru filma, glumcu ali i našem komšiji i večnoj inspiraciji.

Njegove kolege, televizijski reditelji Srđan Ilić i Tibor Vajda biće domaćini projekcije filma Srđana Ilića „Portret bez rama“ posvećenog Iki. Nakon projekcije, domaćini će biti otvoreni za razgovor o Ikinom liki i delu.

Kao i prethodne godine, ekipa Novog kulturnog naselja odlučila je da u program uvrsti konkurs „Napravi svoj bioskop“.

Glavni cilj ovog poziva jeste da se produbi angažovanje zajednice u oblikovanju festivala i pružanje prilike svim filmskim entuzijastama da podele svoje omiljene filmove sa publikom na jedinstven način.

Festival nastoji da kroz ovu saradnju sa zajednicom preoblikuje samu ideju bioskopa, i otvori vrata novim interesantnim prikazivanjima, kako filmova tako i drugim oblicima filma, ali i samog načina prikazivanja filmova i time uključi zajednicu u produkciju festivala.

Internacionalna, dokumentarna, animirana i eksperimentalna filmska selekcija prikazaće kratkometražne filmove iz celog sveta. Publika će imati prilike da sagleda današnju globalnu situaciju kroz oči autora sa različitih meridijana.

Selektori ovih filmova su umetnici i članovih organizacije Novo kulturno naselje – Siniša Tucić, Rastko Zekić, Dejan Ilić i Marko Jozić.

Posetioci će moći da uživaju u dugometražnim regionalnim igranim i dokumentarnim ostarenjima ostvarenjima koji će biti projektovani u glavnom „Bioskopu kod IkeE” a to su filmovi: Flašaroši; Samo kad se smejem; Prigušivač; Bosanski lonac; Gru tu je.

Foto: Facebook/promo

Besplatna razmena udžbenika za osnovnu školu od danas do 6. septembra

Preuzmite android aplikaciju.