Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Novi Sad: 14 bratskih gradova na tri kontinenta (VIDEO)

Tradicionalno otvoren grad, čiji su stanovnici predstavnici nekoliko nacionalnih zajednica, koji je tokom vekova nosio nekoliko imena – Neoplanta, Ujvidek, Neusatza, Ratzen Stadt, Ratzenstatt, danas Novi Sad, uvek propagira bogatstvo različitosti negujući odnose dobre saradnje sa velikim brojem gradova iz celog sveta.
Foto: Gradske info

Bratimljenje gradova postalo je učestala diplomatsko-ekonomska praksa širom Evrope i sveta u drugoj polovini 20. veka, koja traje i danas. Prvobitno su se bratimili gradovi koji se nalaze na suprotnim stranama iste reke, da bi kasnije, tokom savremene istorije, potpisivanje pobratimske povelje između dva grada preraslo u dokument koji najčešće zauzima počasno mesto u gradskim arhivama.

Danas gradovi postaju pobratimi i ako se nalaze u drugim državama, pa čak i kontnentima. Cilj spajanja nije uvek isti, ali uglavnom prati političku i privrednu saradnju, jačanje kulturnih, sportskih i poslovnih veza, promoviše se tolerancija. Posle Drugog svetskog rata, povezivanje gradova, takozvani Twinning, postao je intenzivniji, a gradovi sveta pronalazili su razloge i interese da se međusobno povežu i prodube veze.

Novi Sad ima 14 gradova pobratima u svetu.

U gradu Modena, u Italiji, ime našeg grada nosi najveći gradski park, dok se u Nemačkoj, u Dortmundu nalazi Trg Novi Sad. U Noriču, u Velikoj Britaniji jedan most nosi ime Novog Sada, itd…

  1. Modena, Italija (od 1974)
  2. Čangčuen, Narodna Republika Kina
  3.  Dortmund, Nemačka (od 1982)
  4. Norič, Ujedinjeno Kraljevstvo (od 1989)
  5. Ilijupoli (atinska opština), Grčka (od 1994)
  6. Budva, Crna Gora (od 1996)
  7. Temišvar, Rumunija (od 2005)
  8. Nižnji Novgorod, Rusija (od 2006)
  9. Pečuj, Mađarska (od 2009)
  10. Gomelj, Belorusija (od 2013)
  11. Toluka, Meksiko (od 2015)
  12. Orel, Rusija (od 2017)
  13. Širaz, Iran (od 2023)
  14. Taverni, Francuska (od 2020)

Uspostavljanjem pobratimskih veza, kao i među ljudima, stvaraju se neraskidive poveznice među gradovima. Ljudi u drugim gradovima, državama, imaju priliku da upoznaju naš grad, da se upoznaju sa našom kulturom, običajima, željama i uverenjima.

A da ne zaborimo, baš danas, 1. februara, čestitamo Novom Sadu 276. rođendan!

Novosađani, srećan vam Dan Grada Srpski novac kupio status slobodnog grada Istoričar Đurđev: Gradski oci podigli pivaru koja se nalazila nedaleko od Gradske kuće i donosila prihod (FOTO)

Preuzmite android aplikaciju.