Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

5 занимљивости које можда нисте знали о Каменичком парку

Каменички парк један је од најпопуларнијих и најпосећенијих новосадских паркова чије постојање датира још из 19. века. Данас он представља споменик природе 3. категорије.
Фото: Војводина уживо

Од његовог постојања па до данас, парк прате бројне легенде и занимљивости, а неке од њих се тичу његовог настанка, историје, популарности и садржаја.

Фото: Wikimedia Commons/Micki
1. Дворац Марцибањи-Карачоњи

Каменички парк се доводи у везу са породицама Марцибањи и Карачоњи, али и са њиховим дворцем у Сремској Каменици. Наиме, дворац који се и дан данас налази у непосредној близини парка, поред Дунава, првобитно је настао као идеја грофа Леринца Марцибања. Од 1758. године када је гроф почео са првобитним грађевинским плановима, па до 1834. године дворац је мењао свој изглед, али и породицу. Удајом једне од наследница, Марије Марцибањи, дворац је прешао у руке њеног мужа, грофа Гвида Карачоњија. Карачоњи је био задужан да дворац задобије данашњи изглед, али и да никне велелепни парк који данас познајемо као Каменички парк.

Данас је Дворац Марцибањи-Карачоњи заштићен као културно добро и представља једну од атракција града и Сремске Каменице.

Фото: Wikimedia Commons/Micki
2. Парк настао као пројекат породице Марцибањи-Карачоњи

Парк који данас радо обилазе и млади и стари, а носи назив Каменички парк, настао је управо из потребе да гроф Карачоњи својој грофици подари „зелено шеталиште“ у непосредној близини дворца. Тада су ангажовани најбољи стручњаци како би парк изгледао налик најлепшим дворским енглеским вртовима. У парку су се налазиле фонтане, клупе, вештачко језеро, али и бројне биљне врсте које се и данас спомињу.

Фото: Градске инфо
3. Скулптура „Пет глава“

Скулптура „Пет глава“ једна је од најпознатијих и најтраженијих локација у овом парку. Скулптура носи више назива, а неки од њих је и немачки назив „Rosenhügel“. Ова скулптура датира из 19. века и специфичног је изгледа. Скулптуру дословно чини пет глава који се налазе на стубовима, а легенда говори да представљају римске војнике или пак чланове породице Карачоњи.

Скулптура се налази у централном делу парка, на видиковцу који се још назива „брежуљак ружа“.

4. Аутентичност парка

Треба напоменути да је аутентичност овог парка једна од лепших ствари. Наиме, велика већина просторног и садржајног концепта парка је остала из времена када је он пројектован, а то је 19. век. Од када је гроф Карачоњи одлучио да направи зелени велелепни врт за своју жену, мало шта се ту променило. Каменички парк и даље је очуван, сређен, са скулптурама од најранијег периода.

Шетњом стазама овог парка наилази се на више скулптура, мимо оне које смо поменули. Скулптура чувене „Сфинге“, затим „Девојка која лежи“

Поред вредности културних споменика, просторност и сама разноврсност биљних врста чини парк једним од најразноврснијих. Поред тога велики део Каменичког парка покривен је шумом.

5. Место на коме се снимао амерички филм

Мало ко зна да је Каменички парк био главно место за снимање једног ратног страног филма. У питању је филм Castle Keepили на српском „Чувари замка“. Филм је сниман 1968. године, а премијерно је приказан 1969. године.

Филм је казивао о Другом светском рату и одбрани америчких војника од немачких напада.

Занимљиво је да је Каменички парк у то време добио и један дворац, али само за потребе филма, те је тако парк у неким кадровима тешко препознати.


Tragom karlovačkih vinarija, a u susret „Grožđebalu“: Pogledajte kako izgledaju neke od najpoznatijih karlovačkih vinarija (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.