Od gubitka kilograma i smanjenja pojave prvih bora do pružanja osećaja sitosti, avokado je namirnica koju ne treba izbegavati.
Zelena i kašasta unutrašnjost avokada prepuna je blagotvornih svojstava za organizam, a prema nutricionistima sadrži sve hranljive materije koje su nam potrebne za preživljavanje.
Avokado je pogodan i za pripremu mnogih recepata i jela, idealan za svako godišnje doba, mada je, možda, najbolji način da uživate u njegovom ukusu upravo onaj prirodan – u svežoj salati.
Pitate se zašto je avokado toliko važan za naše zdravlje?
Evo pet glavnih razloga zašto biste mogli da ga uključite u svoju ishranu što je pre moguće. Avokado reguliše krvni pritisak Pomaže u regulisanju krvnog pritiska zbog visokog sadržaja magnezijuma i kalijuma (ekvivalentno 2-3 banane) i mononezasićenih masti koje pomažu u smanjenju nivoa holesterola u krvi, osiguravaju pravilno funkcionisanje vaskularnog sistema i održavaju zdravlje srca i arterija.
Stvara osećaj sitosti
Avokado srednje veličine ima 10 grama vlakana, od kojih je 75% nerastvorljivo, a preostalih 25% rastvorljivo. To znači da je konzumacija avokada posebno indikovana za poboljšanje pokretljivosti creva i podsticanje osećaja sitosti tokom niskokaloričnih dijeta.
Odlaže pojavu prvih bora
Snažan je prirodni antioksidans zahvaljujući značajnoj količini vitamina A i E koji pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala i odlaže starenje kože. Pulpa avokada se može koristiti i na koži kao hidratantna krema, u vidu maske za vraćanje sjaja i ishranu suve kože i odlaganje pojave prvih bora. Probajte da pomešate pulpu avokada sa medom i jogurtom i nanesite smešu na lice najmanje 20 minuta.
Alternativa puteru
Zamenite ulje avokadom i upotrebite ga da začinite jelo. Na tostirani hleb namažite pulpu avokada, a u pripremi poslastica može poslužiti kao dobra alternativa puteru. U pripremi jela koristite ulje avokada, a da ne govorimo o dobro poznatom meksičkom gvakamole sosu od avokada, limete i crnog bibera.
Alfa-karoten
Konzumiranje avokada pomaže telu da apsorbuje hranljive materije koje se nalaze u drugoj hrani. Na primer, kada se doda u salatu, povećava apsorpciju beta-karotena sadržanog u šargarepi za oko 14 puta i alfa-karotena u salati za 4 puta.
Preuzmite android aplikaciju.