Почетна > Живот и стил
Живот и стил

5 разлога зашто партнери у браку и дугим везама почињу да личе

После неког времена људи који много времена проводе заједно почињу међусобно да подсећају једни на друге
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Људи који су дуго времена у браку или у емотивним везама почињу да личе једни на друге, нарочито када су у питању неке психичке карактеристике, показала су многа истраживања на ову тему.

То, како психолози тврде, није велико чудо, јер с временом, од особа са којима смо блиски, несвесно попримамо неке особине или почињемо да их опонашамо.

Правац у психологији – бихејвијоризам тврди да свакодневни контакт доводи људе у ситуацију да на несвесном нивоу опонашају гестове и изразе лица једни других.

То се дешава и у пријатељствима, али много чешће у емотивним везама, а нарочито се види код парова који су складни и који чак неретко имају и неке сличне физичке карактеристике.

1. Имају заједничко искуство

Неки психолози наводе да је један од разлога из којих парови, који су у браку или дугим везама, почињу да личе једно на друго јесте тај што су доживели иста искуства која су оставила исти траг на њиховим лицима.

Како наводе, личе једно на друго због заједничких емоција попут смеха, туге и тренутака који формирају линије на њиховим лицима.

Фото: Pexels/Diego rezende
2. Прилагођавање партнеру

Особе које су у дугој вези или браку прилагођавају се међусобно када је реч о жељама, хтењима и навикама. Како време пролази, оне почињу и несвесно да опонашају стил оног другог.

Разне ситуације кроз које двоје људи заједно пролази, доводе до формирања њиховог карактера, али и мишића на лицу, што се најбоље види на насмејаном или намрштеном лицу. То са годинама одаје утисак да личе једно на друго.

3. Избор по генетској сличности

Неки психолозо су скони да сматрају да жене и мушкарци бирају партнере који су им генетски слични. Ова сличност није случајна. То је у исто време повезано са Фројдовом тврдњом да „људе привлаче особе које личе на једног од њихових родитеља“.

Психолози тврд да најчешће бирамо партнере који личе на наше родитеље супротног пола, жене оне које личе на њихове очеве, а мушкарци супруге које подсећају на њихове мајке, али неретко и сестре.

4. Утицај окружења

Многи људи бирају партнере из свог окружења, што значи да је врло вероватно да се баве сличним активностима.

Многи људи у партнеру траже истомишјеника и неког ко има њихов академски статус. Ако ово уврстимо у разлоге, јасно је да и то утиче на сличност међу партнерима.

5. Како зрачимо, такве партнере привлачимо

У већини случајева наш избор партнера је слика наших мисли. Често се дешава да се људи који су дуго у пару међусобно допуњују, па то личи као да да завршавао мисао оном другом.

То је сасвим природно у дугим везама и браковима, нарочито ако су компатибилни.

10 bolesti koje nasleđujemo sa majčine strane

Преузмите андроид апликацију.