Почетна > Живот и стил
Живот и стил

5 намирница вам уништава концентрацију и слаби памћење

Никада није касно за увођење промена у исхрани које могу да вам побољшају и сачувају здравље.
Фото: Pixabay/Johnhain

Др Uma Naidoo, која се бави исхраном и проучавањем бактерија у цревима и метаболичким процесима који могу да утичу на функционисање меморије, објашњава да студије показују како постоји шанса да се смањи могућност деменције ако се избегавају одређене намирнице.

Оне негативно утичу на црева, али и на памћење и фокус.
„Ово су намирнице које избегавам управо зато што подстичу упале и уништавају здравље мозга“, објаснила је.

1. Шећери
Фото: Unsplash/Slashio photography

Иако мозак долази до енергије путем глукозе, исхрана која укључује пуно шећера може да доведе до претеране количине глукозе у мозгу што доводи до проблема с памћењем и промена у хипокампусу – делу мозга који контролише памћење.

Колачи и газирана пића су често пуни додатих шећера и зато их треба избегавати. Светска здравствена организација (WHО) препоручује да унос шећера на дневној бази буде мањи од 10 одсто укупнога дневног енергетског уноса када је реч о деци, али и о одраслима.

Дакле, ако уносимо дневно у организам 2000 калорија, од шећера би требало да потиче до 200 калорија.

2. Пржене намирнице

Кромпири, риба или пржена пилетина су многима омиљене намирнице, али када је реч о здрављу мозга, било би потребно смањити унос пржене хране.

Фото: Unsplash/Joshua Hoehne

Једна студија је показала да је исхрана богата оваквим намирницама повезана са горим резултатима на тестовима памћења.

Разлог би могло да буде то што овако припремљена храна може да проузрокује упалне процесе и оштети крвне судове који нутријенте доводе до мозга.

3. Угљени хидрати с високим гликемијским индексом

Иако хлеб и тестенина немају сладак укус, тело их и даље процесуира на врло сличан начин као шећере.

То значи да и они могу да повећају ризик од депресије. Не морате угљене хидрате потпуно избацити из исхране, али потребно је припазити шта једете.

Угљени хидрати бољег квалитета су целовите житарице, намирнице пуне влакана, и оне које имају нижи гликемијски индекс. Намирнице које бисте требали мање да једете су кромпир, бели хеб и бели пиринач.

4. Алкохол

Док алкохолна пића могу на кратко да одагнају стрес из свакодневног живота, стално конзумирање може довести до проблема.

Фото: Unsplash/Andreas m

Archana Sing-Manouks, професорка и научница на француском институту за здравље и истраживања је пратила 23 године 9 000 особа како би се потврдило шта алкохол ради мозгу.

Резултати показују да особе које пију алкохол или који пију више од 14 пића недељно имају већи ризик од развоја деменције у поређењу са онима који су га пили умерено.

Особе које пију више од 14 алкохолних пића недјељно се сматрају онима који пију превише.

Алкохол не треба конзумирати како би се заборавило на бриге, а сигурно га не треба пити често.

5. Нитрати

Користе се како би намирнице дуже трајале или им се појачала боја, попут сланине или кобасица, а њихова конзумација може бити повезана с депресијом.

Једна, недавно рађена, студија је показала да нитрати могу да промене стање у цревима тако да утичу на равнотежу бактерија.

Lekari su otkrili vreme doručka koje će vam produžiti život

Преузмите андроид апликацију.