Почетна > Живот и стил
Живот и стил

5 најчешћих проблема са стопалима због којих морате да посетите лекара

Већина проблема са кожом стопала може се спречити. Важно је знати где и како може доћи до инфекције коже.
Фото: Pixabay/tookapic

Препоручљиво је увек носити папуче у колективима (у базенима, саунама, фитнес центрима), посебно под тушевима.

Дерматолог наводи да је неопходно спроводити свакодневну хигијену стопала сапуном, који након прања треба добро осушити. У случају појачаног знојења, препоручује се прање неколико пута дневно. Одабир чарапа од природних материјала, који се брзо суше. Избегавајте дељење пешкира или ципела са другим људима. У случају да промене трају дуже време и не прођу, обавезно се обратите дерматологу.

Откривамо најчешће проблеме са стопалима:

Гљивичне и вирусне инфекције

Атлетско стопало је гљивична инфекција коже стопала. Најчешће погађа подручје између прстију и испод табана. Може се десити било коме и манифестује се љускавом и испуцалом кожом, готово увек праћеном сврабом. Инфекција се најчешће јавља у колективима (базен, сауна, фитнес центар). Гљивичне инфекције често могу утицати на нокте. Нокти тада могу променити боју и структуру, могу се згуснути, попуцати или одвојити од коже. Најчешће се јавља код старијих особа, особа са слабијим имунитетом, дијабетичара, пушача. Људи који проводе много времена у води такође имају већи ризик од развоја инфекције. Важно је дијагностиковати на време и правилно лечити антифунгалним лековима. Инфекције коже се успешно лече локалном терапијом (креме, масти, раствори), док се инфекције ноктију лече системском терапијом, током више месеци.

Курје очи, брадавице

Курје очи су задебљање коже у подручју сталног притиска, које често може бити болно. ХПВ инфекција се може накупити на оштећеној кожи и изазвати брадавице. Брадавице су заразне и преносе се контактом. Могу бити боје околне коже, у нивоу коже, испупчене и неколико брадавица се може спојити у једну структуру. Обично расту на табанима и ако су на месту притиска могу расти у супротном смеру. Често су болне, могу имати црвене и црне тачке на површини. У амбулантним условима могу да се замрзну течним азотом, док се код куће лече разним препаратима који најчешће садрже киселине. 

Отечене ноге

Отечене ноге су обично узроковане дуготрајним стајањем или седењем. Чешће се јавља у трудноћи. Често може бити знак поремећене циркулације, проширених вена или дијабетеса. Проблеми са бубрезима или штитном жлездом такође могу изазвати ово стање.

Гел на ноктима: Предности, мане и цене по салонима

Преузмите андроид апликацију.