Почетна > Живот и стил
Живот и стил

4 ствари које се дешавају телу када једете брзо

Наравно, брзо конзумирање хране може довести до повећања телесне тежине. Али да ли сте знали да то такође може повећати ризик од здравствених проблема?
Фото: Pexels/Rdne stock project

Често је брза храна део укупног брзог начина живота. Ако пуно радите и генерално радите великом брзином у свакодневном животу, лако ћете стећи навику да једете на овај начин. Али ова навика има своју цену: брзо конзумирање хране не само да смањује задовољство доброг оброка, већможе имати и озбиљан утицај на ваше здравље. Конкретно, можете се суочити са било којим од следећих ризика.

Повећавате ризик од гојазности

Брза храна је повезана са повећаним ризиком од гојазности. Стога не чуди да су и мање жвакања и брзо конзумирање хране повезани са уносом више калорија. У једној студији, учесници који су јели ручак брзо су се после тога осећали гладније, у поређењу са онима који су јели лежернијим темпом. Али зашто се то дешава? Брзо конзумирање хране може пореметити хормоне црева који помажу у регулисању апетита.

Када брзо једете повећавате ризик од дијабетеса

Само брзо конзумирање хране не изазива дијабетес типа 2, али могуће је да често брзо „уживање у оброку“ може дати вашем телу додатни подстицај у том правцу. У великој студији, мушкарци и жене средњих година без дијабетеса који су пријавили да брзо једу били су под повећаним ризиком од инсулинске резистенције. Ово стање, у којем тело не користи ефикасно инсулин, може временом довести до дијабетеса. Наравно, као што смо видели горе, брза храна је повезана са гојазношћу, а гојазност је главни узрок инсулинске резистенције.

Повећавате ризик од развоја метаболичког синдрома

Инсулинска резистенција је заузврат уско повезана са метаболичким синдромом. Конкретно, они који брзо једу били су склони да имају низак ниво ХДЛ („доброг“) холестерола. Ово су 2 фактора ризика који чине метаболички синдром и често су предзнаци срчаних болести.

Када брзо једете повећавате ризик од гастритиса

Брзо конзумирање хране такође је повезано са акутним ерозивним гастритисом, упалом која изједа слузокожу желуца и повећава шансе за пептични чир. Могући разлог за ово? Људи који брзо конзумирају храну имају већу вероватноћу да ће се преједати. А преједање, заузврат, узрокује да се храна дуже задржава у желуцу, излажући желудачну слузницу већој количини желудачне киселине.

Suprotno ustaljenom verovanju, ove dve namirnice ne bi trebalo da jedete za doručak jer su pune šećera

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке