Početna > Život i stil
Život i stil

3 kuhinjske namirnice koje efikasno uklanjaju toksine iz voća i povrća

Među povrćem koje sadrži najviše pesticida su spanać, celer, paradajz i paprika, a među voćem koje je potrebno dobro očistiti pre jela su jabuke i grožđe.
Foto: Pixabay/RitaE

Ako nemate sreće da sami uzgajate povrće i budite sigurni da ono ne sadrži pesticide i druge toksine štetne po zdravlje, potrebno ga je dobro oprati, najbolje je da ga istrljate četkom pod tekućom vodom.

Ali to nije dovoljno da biste mogli bezbrižno jesti koru ili je koristiti za kuvanje. Među povrćem koje sadrži najviše pesticida su spanać, celer, paradajz i paprika, a kupus, luk i patlidžan su na dnu liste kada je reč o štetnosti.

Jagode, nektarine, jabuke, breskve, trešnje i grožđe ovim redom sadrže količinu materija koje štete parazitima, ali i ljudima. Na sreću, neke od namirnica koje imamo u kuhinjskom ormaru uklanjaju dobar deo toksina.

U tome su najefikasniji soda bikarbona, so i limun.

U veću šerpu sipajte mlaku vodu i dodajte dve kašičice soli, a kada se rastvori, stavite namirnice u šerpu, potopite ih i ostavite da odstoje 15 minuta. Ova metoda je idealna za zeleno lisnato povrće poput blitve, spanaća i kupusa, brokolija i karfiola, ali ne i za pečurke jer će piti vodu.

Kombinacija limuna, sirćeta i sode bikarbone korisna je za efikasno uklanjanje pesticida i herbicida. Sastojke možete pomešati i staviti u sprej sa sprejom i zatim isprati nakon deset minuta.

Ako su jabuke i citrusi premazani voskom da bi im se produžio rok trajanja, ispiranje nije dovoljno. Koru treba oguliti zbog opasnosti da se ispod kore sakriju mikroorganizmi.

Ovim trikovima ćete se osloboditi neprijatnog mirisa belog luka

Preuzmite android aplikaciju.