Početna > Srbija
Srbija

Kako će izgledati električni Fijat Panda napravljen u Srbiji?

Potpisivanjem ugovora sa Stelantisom o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu započela je nova era za Srbiju. Kompanija „Stelantis“ osnovana je 2021. godine, gde su se usled meseci pregovora spojile grupe „Fijat Krajsler automobili“ i „Pežo-Sitroen“.
Foto: PrtSc/ Twitter

Objavljena je informacija da će proizvodnja električnog automobila u Srbiji početi 2024. godine i predstavljen je model električnog vozila u verziji Fijat Panda.

Stelantis grupa već duže vreme priča o verziji gradskog električnog automobila i upravo zbog toga već imaju određena konceptna rešenja i prikaze kako bi novi model trebao da izgleda.

Novi model koji će tek dobiti svoje ime biće u potpunosti sklapan u Kragujevcu, u pogonu Fijata.

Cilj je da budu dostupne dve varijante ovog modela, potpuno električna varijanta i hibridna (benzin i struja).

 

Tehnološki bi ovo vozilo trebalo da bude slično ostalim e-vozilima iz grupacije Stelantis poput modela Pežo e-208 i Opel e-Korsa.

Ova odluka promeniće i strateške planove vezane za energiju, da bismo kao zemlja  bili konkurenti moramo da imamo jeftiniju struju od drugih, a za to moramo da imamo više obnovljive energije. Srbija će krenuti u izgradnju reverzibilnih elektrana i pratiti svetski trend jer je plan da od 2035. godine neće postojati nikakva druga vozila osim električnih.

Ovoj značajnoj investiciji u našu zemlju prethodile su sve prethodne investicije koje su stigle zahvaljujući odgovornoj i domaćinskoj politici koja je od Srbije napravila poželjno i privlačno tlo za najveće svetske kompanije.

Foto: PrtSc/ Twitter

Srbija će 2024. godine ići u potpunosti u korak sa najrazvijenim svetom i imati finalnog proizvođača električnog automobila.

Ko je kompanija Stelantis koja počinje proizvodnju električnih vozila u Srbiji?

 

Preuzmite android aplikaciju.