Почетна > Србија
Србија

Како ће изгледати електрични Фијат Панда направљен у Србији?

Потписивањем уговора са Стелантисом о производњи електричног аутомобила у Крагујевцу започела је нова ера за Србију. Компанија „Стелантис“ основана је 2021. године, где су се услед месеци преговора спојиле групе „Фијат Крајслер аутомобили“ и „Пежо-Ситроен“.
Фото: PrtSc/ Twitter

Објављена је информација да ће производња електричног аутомобила у Србији почети 2024. године и представљен је модел електричног возила у верзији Фијат Панда.

Стелантис група већ дуже време прича о верзији градског електричног аутомобила и управо због тога већ имају одређена концептна решења и приказе како би нови модел требао да изгледа.

Нови модел који ће тек добити своје име биће у потпуности склапан у Крагујевцу, у погону Фијата.

Циљ је да буду доступне две варијанте овог модела, потпуно електрична варијанта и хибридна (бензин и струја).

 

Технолошки би ово возило требало да буде слично осталим е-возилима из групације Стелантис попут модела Пежо е-208 и Опел е-Корса.

Ова одлука промениће и стратешке планове везане за енергију, да бисмо као земља  били конкуренти морамо да имамо јефтинију струју од других, а за то морамо да имамо више обновљиве енергије. Србија ће кренути у изградњу реверзибилних електрана и пратити светски тренд јер је план да од 2035. године неће постојати никаква друга возила осим електричних.

Овој значајној инвестицији у нашу земљу претходиле су све претходне инвестиције које су стигле захваљујући одговорној и домаћинској политици која је од Србије направила пожељно и привлачно тло за највеће светске компаније.

Фото: PrtSc/ Twitter

Србија ће 2024. године ићи у потпуности у корак са најразвијеним светом и имати финалног произвођача електричног аутомобила.

Ko je kompanija Stelantis koja počinje proizvodnju električnih vozila u Srbiji?

 

Преузмите андроид апликацију.