Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ствари које већина нас чини мислећи да ћемо бити срећнији

Погрешна веровања људи да одређене ствари доносе срећу, међу њима је и новац.
Фото: Pixabay/image4you

Конзумирање слаткиша може пружити тренутни осећај среће, али на крају може довести до гојазности, дијабетеса.Ако мислите да новац решава срећу, варате се. Бићете незаситни и тражићете још – то доводи до незадовољства.

Људи често мисле да им одређене ствари могу донети срећу, попут веће плате којом би могли да финансирају естетске операције или процедуре како би изгледали лепше. Неки верују да им новац може донети срећу, неки мисле да је то нова торбица или ципеле. Истраживања неуронауке откривају да много од онога у шта сте научени да верујете да ће вас усрећити заправо може оштетити ваш мозак, покварити ваш ум и учинити вас рањивијим.

Ово су најчешће лажи и људи мисле да их могу усрећити:
Имати више нечега што волите учиниће вас срећнијим

Неуронаучна истраживања показују да што више уживате, више вам је потребно да задржите осећај среће. У суштини, ваш мозак се навикава на искуства високог задовољства, што значи да вам је потребно још више задовољства да бисте осетили исти ефекат. Ово исцрпљује центре задовољства у мозгу, што може довести до депресије.

Новац вас чини срећнијим

За студију из 2018. испитани су богати људи. Питали су их шта им је потребно да буду срећни. Већина је рекла два до десет пута више од онога што је имала. Жеља за више новца уништава срећу јер све што имате никада није довољно.

Фото: Pixabay/kaboompics
Пијење алкохола чини вас срећнијим

Испијање коктела, вина или пива може вам олакшати мисли, али има трајне нежељене ефекте. Алкохол такође може пореметити доношење одлука, што може уништити вашу каријеру, односе и здравље.

Фото: Pixabay/Shirley810
Шећер и слаткиши вас чине срећнијим

Конзумирање слаткиша може пружити тренутни осећај блаженства, али вам дугорочно одузима срећу. Поред тога што изазива зависност, доводи се у везу са депресијом, као и са деменцијом, дијабетесом и гојазношћу. Где је срећа у томе? Слично алкохолу, десерт се може уживати у умереним количинама.

Devet stvari koje ljudi koji drže do sebe ne treba da rade

Преузмите андроид апликацију.