Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da uz malo truda najlakše izgubite kilograme nakon pedesetog rođendana?

Gubitak težine nikada nije lak. I što je starija osoba, teže joj je izgubiti težinu. Za sve starije od 50 godina ovo je povezano sa nekim drugim faktorima. Ovih nekoliko promena će vam pomoći da izgubite težinu.
Foto: Pixabay/happyveganfit

Gubitak težine nakon 50. godine postaje teži jer kako starimo, naš metabolizam se usporava zbog gubitka mišića. Više mišića povećava brzinu metabolizma. Manje mišićne mase umanjuje brzinu metabolizma. Žene mogu da smršaju i posle 50. godine, nekim ženama može biti teže zbog hormonskih promena koje se dešavaju pre i posle menopauze. Ako imate više od 50 godina i pokušavate da smršate, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da izgubite nekoliko kilograma i smanjite obim struka.

Počnite da radite trening snage

Počnite da trenirate sa tegovima, sa šipkama koje pružaju otpor, ili vežbama snage uopšte. Ovo pomaže da vratite tonus  mišićima, a samim tim  ubrzava metabolizam. Odrasli trebalo da treniraju snagu najmanje dva puta nedeljno.

Pijte više vode

Voda pomaže celom organizmu, a u ishrani omogućava da hrana nesmetano teče kroz metabolizam. Iako se kaže da vam je potrebno 8 čaša vode dnevno, svako od nas ima različite potrebe i individualne potrebe za tečnošću mogu zavisiti i od spoljašnje temperature (kada je vruće treba nam više tečnosti) i od nivoa vaše aktivnosti (ako se mnogo znojite ). Vodena hrana kao što su supe, čorbe, voće i povrće takođe vam pomaže da se osećate siti sa vrlo malo pojedenih kalorija. Imajući to u vidu, muškarci treba da piju oko 3,7 litara tečnosti dnevno, a žene oko 2,7 litara.

Šetajte što više

Kardio vežbe ne samo da održavaju srce u formi, već i pomažu u radu metabolizma. Kardiovaskularne vežbe poboljšavaju metabolizam neko vreme posle vežbanja. Koliko dugo traje ovo povećanje može da varira od nekoliko sati do nekoliko dana, ali generalno, što je trening intenzivniji, to metabolizam duže vari hranu.Isto tako i šetnja pomaže, koristite priliku i kada god možete da prošetate to i uradite, ne odlažite.

Foto: Pixabay/mojzagrebinfo
Smanjite unos dodatnog šećera

Prečesto jedenje slatkiša može dobiti kilograme jer dodati šećer stvara dodatne kalorije, ali ne obezbeđuje hranljive materije. Većina nas uživa u slatkišima, ali je lako preterati. Dnevna granica unosa dodatog šećera je 25 grama, što je otprilike 2.000 kalorija

Izbegavajte sva slatka pića 

Izbegavanje slatkih pića je najbolji prvi korak u ograničavanju unosa dodatnih kalorija. Tečni šećer brzo apsorbuje, što dovodi do značajnog povećanja insulina kako bi se šećer u krvi održao stabilnim. Kada je insulin visok, telo ne koristi masnoću za stvaranje energije, već je skladišti.

Povećajte unos vlakana

Obroci sa zasićenom hranom duže održavaju osećaj sitosti kod ljudi, što može sprečiti prekomerno jedenje nezdrave, visokokalorične hrane.

Kako da smršate bez puno muke i truda

Preuzmite android aplikaciju.