Početna > Život i stil
Život i stil

Pravila skandinavskih roditelja koja su potpuno drugačija od naših

Svaka kultura ima svoje obrazovne metode koje bi ostatak sveta mogao da koristi. Skandinavci mogu biti zaista veliki uzori. Deca su poslušna, a roditelji opušteni. Njihovi prioriteti i vrednosti čine decu srećnom i omogućavaju im da uživaju u svakom trenutku svog života.
Foto: Pixabay/Bessi
Ne kupujte previše igračaka

Mame i tate iz Skandinavije smatraju da se njihova deca ponašaju lošije ako imaju previše lutaka i igračaka. Mala količina igračaka daje deci priliku da iskoriste svoju maštu i cene ono što već imaju.

Podstaknite želju svog deteta da se izrazi

Na igralištu nikada nećete videti svoju majku kako viče: „Ne idi tamo, isprljaćeš košulju!“. Skandinavski roditelji podstiču decu da se izraze, dozvoljeno im je da dodiruju prljavi kamen, skaču u lokvicu i tako dalje. Deci je dozvoljeno da se igraju kako žele, bez ikakvih ograničenja. Ako dete posle šetnje dođe kući u čistoj odeći, roditelji će reći da dete uopšte nije išlo u šetnju i da se nije igralo.

Dete treba da ide u šetnju bez obzira na vremenske prilike

Na norveškom postoji posebna reč „friluftsliv“ koja se doslovno prevodi kao „slobodan život u vazduhu“. Drugim rečima, to je sposobnost da se zaustavi i uživa u prirodi i lepoti. Danas se ova reč odnosi na određenu filozofiju koja je zajednička ovoj kulturi. Naučnici tvrde da nam ovakav pristup pomaže da smanjimo stres, poboljšamo odnose sa rođacima i povećamo nivoe endorfina, koji su odgovorni za sreću.

Štaviše, lepo vreme je veoma retko u Skandinaviji. Dakle, ljudi se ne plaše lošeg vremena, samo nose toplu odeću i veruju da loše vreme pomaže imunološkom sistemu da ojača i bolje se nosi sa raznim virusima.

Foto: Pixabay/picjumbo_com
Ne zaboravite na ulogu oca u porodici

Očevi su odgovorni za sve svakodnevne obaveze i sve je počelo vladinim programima koji podstiču očeve da uzmu roditeljsko odsustvo. Ovi uslovi podstiču očeve da provode više vremena sa svojom decom. Kao rezultat toga, oni učestvuju u životima svoje dece i ne vide odgovornost prema patrijarhalnim principima.

Oni uživaju u sportu, a medalje nisu bitne

Deca od detinjstva počinju da se bave različitim sportovima. Roditelji ne ocenjuju rezultate i ne podržavaju ovaj ili onaj sport. Ako devojka koja ima višak kilograma želi da se bavi gimnastikom, roditelji joj neće biti protiv želje, a podržaće je i trener.

Zaboravite na telesno kažnjavanje

Švedska je 1979. godine postala prva zemlja na svetu koja je zvanično zabranila telesno kažnjavanje kod kuće i u školi. Na primer, ako neko vidi roditelja kako udara dete, pozvaće policiju. U tom slučaju dete može biti poslato u drugu porodicu, a roditelj može biti određen pritvorom. Ukoliko sud dokaže da roditelj redovno tuče svoje dete, roditelj će biti osuđen na 1,5 godinu zatvora.

Foto: Pixabay/jatocreate
Naučite svoje dete da voli svoje telo

Skandinavski roditelji dozvoljavaju svojoj deci da trče goli po dvorištu (čak i ako je loše vreme) i da se skidaju na javnim mestima, kao što su bazeni ili plaže.

Uče svoju decu nezavisnosti

Skandinavske mame i tate dozvoljavaju deci da donose sopstvene odluke i budu slobodna. Deci je dozvoljeno obavljanje kućnih poslova, pranje sudova i slično. Ne, dete to neće raditi bolje od svoje majke, ali će to uraditi samo, a to je zaista važno. Sloboda i roditeljsko poverenje uče decu da budu odgovorna.

U kojim situacijama nam zavist koristi ili šteti? (VIDEO)

Preuzmite android aplikaciju.