Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Правила скандинавских родитеља која су потпуно другачија од наших

Свака култура има своје образовне методе које би остатак света могао да користи. Скандинавци могу бити заиста велики узори. Деца су послушна, а родитељи опуштени. Њихови приоритети и вредности чине децу срећном и омогућавају им да уживају у сваком тренутку свог живота.
Фото: Pixabay/Bessi
Не купујте превише играчака

Маме и тате из Скандинавије сматрају да се њихова деца понашају лошије ако имају превише лутака и играчака. Мала количина играчака даје деци прилику да искористе своју машту и цене оно што већ имају.

Подстакните жељу свог детета да се изрази

На игралишту никада нећете видети своју мајку како виче: „Не иди тамо, испрљаћеш кошуљу!“. Скандинавски родитељи подстичу децу да се изразе, дозвољено им је да додирују прљави камен, скачу у локвицу и тако даље. Деци је дозвољено да се играју како желе, без икаквих ограничења. Ако дете после шетње дође кући у чистој одећи, родитељи ће рећи да дете уопште није ишло у шетњу и да се није играло.

Дете треба да иде у шетњу без обзира на временске прилике

На норвешком постоји посебна реч „фрилуфтслив“ која се дословно преводи као „слободан живот у ваздуху“. Другим речима, то је способност да се заустави и ужива у природи и лепоти. Данас се ова реч односи на одређену филозофију која је заједничка овој култури. Научници тврде да нам овакав приступ помаже да смањимо стрес, побољшамо односе са рођацима и повећамо нивое ендорфина, који су одговорни за срећу.

Штавише, лепо време је веома ретко у Скандинавији. Дакле, људи се не плаше лошег времена, само носе топлу одећу и верују да лоше време помаже имунолошком систему да ојача и боље се носи са разним вирусима.

Фото: Pixabay/picjumbo_com
Не заборавите на улогу оца у породици

Очеви су одговорни за све свакодневне обавезе и све је почело владиним програмима који подстичу очеве да узму родитељско одсуство. Ови услови подстичу очеве да проводе више времена са својом децом. Као резултат тога, они учествују у животима своје деце и не виде одговорност према патријархалним принципима.

Они уживају у спорту, а медаље нису битне

Деца од детињства почињу да се баве различитим спортовима. Родитељи не оцењују резултате и не подржавају овај или онај спорт. Ако девојка која има вишак килограма жели да се бави гимнастиком, родитељи јој неће бити против жеље, а подржаће је и тренер.

Заборавите на телесно кажњавање

Шведска је 1979. године постала прва земља на свету која је званично забранила телесно кажњавање код куће и у школи. На пример, ако неко види родитеља како удара дете, позваће полицију. У том случају дете може бити послато у другу породицу, а родитељ може бити одређен притвором. Уколико суд докаже да родитељ редовно туче своје дете, родитељ ће бити осуђен на 1,5 годину затвора.

Фото: Pixabay/jatocreate
Научите своје дете да воли своје тело

Скандинавски родитељи дозвољавају својој деци да трче голи по дворишту (чак и ако је лоше време) и да се скидају на јавним местима, као што су базени или плаже.

Уче своју децу независности

Скандинавске маме и тате дозвољавају деци да доносе сопствене одлуке и буду слободна. Деци је дозвољено обављање кућних послова, прање судова и слично. Не, дете то неће радити боље од своје мајке, али ће то урадити само, а то је заиста важно. Слобода и родитељско поверење уче децу да буду одговорна.

U kojim situacijama nam zavist koristi ili šteti? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.