„Svetski atlas tradicionalnih jela“ odnosno u prevodu sajt „Tasteatlas“ izdao je članak pre nekoliko dana o tradicionalnim jelima koje morate probati u Novom Sadu. Ukupno je deset jela i mnoga od njih su nam poznata, dok stranicima možda i nisu.
Zanimljivost je da od 10 jela koja su predložena, čak nekoliko su zasigurno strana jela, a izgleda da ih Novosađani dobro pripremaju kada je predlog da se probaju upravo ovde.
Predlog za dobra jela u Novom Sadu su na prvom mestu sarma, zatim šnenokle, pljeskavica, fiš paprikaš (riblji paprikaš), pasulj, slatko, lenja pita, karađorđeva šnicla, paprikaš, burek sa sirom.
Od navedenih jela zanimljivo je da su većina od njih navedena da originalno vode poreklo iz Srbije, osim nekoliko, poput šnenokli, koje zauzimaju visoko drugo mesto, i paprikaša (mađ. „pörkölt“). Treba istaći da je sajt naveo i sarme kao tradicionalno jelo koje potiče iz Truske, a koje vredi probati u Novom Sadu, ali i riblji paprikaš, koji je specijalitet kako ovde, tako i u Baranji i okolini.
Šnenokle su desert koji potiče iz Francuske, a većina ljudi ga voli. U doslovnom prevodu ovo jelo znači „plutajuće ostrvo“, a pravi se od umućenih belanaca, šećera, ekstrakta vanile. Ovaj sladak desert popularan je, pored Francuske i u Austriji, Srbiji, Mađarskoj… U Novom Sadu se može pronaći u restoranima, salašima i čardama.
Dobre šnenokle, ali i sarme su sigurno proverena jela dobrog novosadskog menija. Pored njih a tu je i slatko od voća koje svako šire domaćinstvo u Srbiji ima, ali i ugostiteljski objekti u Novom Sadu. Pored slatkog od šljiva, malina, dunja, jagoda, kupina, smokvi tu je i čuveni burek od sira koji je neizostavan deo brojnih jutrarnjih obroka.
Karađorđeva šnicla je tradicionalno jelo u svakokm restoranu, ali i riblji paprikaši na brojnim novosadskim čardama.
Od restorana koje je ovaj sajt preporučio pretežno se idvajaju čarde, pivnice, salaši….
Preuzmite android aplikaciju.