Почетна > Свет
Свет

Куба: Велика излазност на парламентарним изборима

Више од 70 одсто уписаних бирача на Куби изашло је у недељу на изборе за 470 посланика који ће их представљати у парламенту, а излазност је била већа у односу на претходна два гласања различитом поводима прошле године, саопштили су кубански званичници.
Фото: Pixabay/Falkenpost

Како наводи Ројтерс, про-владине и анти-владине групе гледају на изборе као на мерење подршке кубанском комунистичком вођству у време економске кризе и све већег социјалног незадовољства.

Званичници изборне комисије саопштили су да је два сата пре затварања гласачких места излазност била већа од 70 одсто.

Та излазност била је већа од локалних избора у новембру и референдума о дефиницији породице на Куби, којом су легализовани геј бракови у септембру.

Иако се резултати не очекују до вечерас или сутра, кубанска влада би могла да има већу него очекивано подршку након неколико недеља скупова за „глас јединства“, у знак подршке кубанској револуцији бившег лидера Фидела Кастра од пре шест деценија.

Куба сама води своје изборе и не дозвољава међународним посматрачима да надгледају изборни процес.

Анти-владине групе, које делују углавном ван острва, охрабривале су гласаче да остану у кућама у знак протеста, тврдећи да гласање нема смисла у једнопартијском систему, без праве опозиције или страних посматрача.

Посланици који буду изабрани, добиће мандат на пет године и одредиће наредног председника Кубе.

Очекује се да актуелни председник Мигел Дијаз-Канел буде реизабран.

Berlin: Propao referendum o merama za borbu protiv klimatskih promena

Преузмите андроид апликацију.