Почетна > Свет
Свет

Берлин: Пропао референдум о мерама за борбу против климатских промена

Референдум о мерама за борбу против климатских промена, који је одржан јуче у Берлину, пропао је јер није изашао довољан број бирача.
Фото: Pixabay/wal_172619

Након пребројаних око 98 одсто гласова, присталице предлога су тек нешто испред противника за такву измену закона, односно 423.000 се изјаснило за, а око 405.000 било је против, наводи се у саопштењу градске изборне управе.

Међутим, тај резултат је испунио само један услов за успешан предлог.

Други услов, кворум од најмање 25 одсто свих бирача са правом гласа, није испуњен, пренео је АП.

За успешан референдум било би потребно око 608.000 гласова за предлог.

На референдуму се одлучивало о мерама којима се од Берлина тражи да постане климатски неутралан до 2030. године, што би значило да за мање од осам година граду више не би било дозвољено да додатно доприноси глобалном загревању.

Постојец́и закон поставља рок за постизање тог циља до 2045. године, што је и национални циљ Немачке.

Основна група која је покренула предлог тврдила је да тренутни циљ Берлина није у складу са Париским климатским споразумом из 2015. који има за циљ да ограничи глобално загревање за 1,5 степени Целзијусових у поређењу са прединдустријским просеком.

Хришћанско-демократска унија десног центра, која је победила на недавним локалним изборима у престоници и вероватно ће предводити своју нову владу, успротивила се ранијем циљу.

Jotova: Rizik od velikog rata ako RUS i UKR ne sednu za pregovarački sto

Преузмите андроид апликацију.