Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Исхрана за жене у најбољим годинама: Савети за мршављење после четрдесете

Не дозволите да надимање, вишак килограма и изненадно гојење након четрдесете постану нешто са чим ћете се помирити. Нису вам потребне дијете – само ове навике.
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Ако вам се десило да сте, без промене у исхрани, почели одједном да добијате стомачић, кривац могу бити навике у уносу намирница. То не значи да треба да престанете да једе слаткише и држите строге дијете које вас изгладњују и исцрпљују. Не, само је важно да обратите пажњу како и када једете.

Откривамо вам све о томе у наставку.

Да ли метаболизам утиче на гојење након четрдесете?

Спор метаболизам након четрдесете може бити узрок вишка килограма јер физиолошки и метаболички процеси постају све спорији и спорији. Важно је да сагледате шта се тачно дешава са вашим телом и урадите тестове да бисте знали зашто добијате стомачић, иако не једете много.

Имамо три метаболичка процеса: липиди, угљени-хидрати и пурини. Када један од њих буде нарушен, пре или касније ће утицати и на остале. Због тога би било добро да проверите резултате крви како бисте били сигурни да је све у реду.

Поред тога, најважнији услов за спречавање раног старења организма је правилна исхрана.

Како да не добијете вишак килограма?

Разноврсна исхрана (воће, житарице, протеини, поврће…) и живот испуњен задовољством су два главна правила. Проблем добијања на тежини, најчешће, повезан је са емоционалним преједањем, па важно слушати своје тело и искусити позитивне емоције не само од хране.

У сваки главни оброк (доручак, ручак и вечера), обавезно додајте зелено поврће, како бисте обезбедили потребна влакна вашем организму. Кључ правилног функционисања тела, у коме нема места за вишак килограма, јесте добра бактеријска флора. Добре бактерије воле влакна, а лоше бактерије воле шећер. Зато би било добро да смањите конзумирање белог шећера и „појачате“ унос влакна.

Важно: Постепено додајте влакна у исхрану како бисте избегли проблем са надимањем

Гојење након четрдесете: 7 корисних навика

Жваћите храну. Да, ово је први корак који је врло важан, а не обраћамо пажњу на њега. Варење почиње још док је храна у вашим устима јер наша пљувачка садржи ензиме који разлажу угљене-хидрате. Ако немате довољно времена да сваки залогај жваћете 20-30 пута, посветите се правилном жвакању макар једном дневно. Приметићете резултате већ за неколико дана.

Смањите унос „киселих намирница“ које убрзавају процес старења: црвено месо, кафа, алкохол, превелика количину животињских протеина. Кисело окружење је узрок размножавања многих бактерија, вируса, болести и доприноси формирању слободних радикала, а они уништавају здраве ћелије тела. На пример, њихово дејство на молекуле колагена доводи до губитка еластичности коже и појаве бора.

Заборавите на „дијете са 500 калорија“ и бројање калорија уопште. Нискокалорична исхрана само доводи до успоравања процеса у организму, што је контра од онога што желите постићи.

Можете јести и после 18 часова. Тако рано време вечере погодно је само за оне који иду у кревет у 21:00-22:00. Слободно вечерајте и касније али нека то буде 4 сата пре спавања.

Пијте воду. Вода помаже у варењу и у целокупном раду организма. Зато је важно да је свакодневно довољно уносите.

Не комбинујте врсте протеина у једном оброку. На пример, нема потребе да за ручак једете и сир и рибу и пилетину. Протеини се тешко варе и велики су терет за тело. Уместо тога, распоредите их током дана.

Можете јести све угљене хидрате, слаткише, воће али до 17:00. Увече ове намирнице могу изазвати несаницу и надимање.

Слушајте своје тело. Ово су кораци који ће вам помоћи да лако и без стреса по вас и ваш организам постигнете најпријатнији резултат.

Telo šalje signale upozorenja: Šest znakova da konzumirate previše šećera

Преузмите андроид апликацију.