Почетна > Бизнис
Бизнис

Хладњаче у региону пуне непродатих малина

Проблеми у малинарству присутни су у целом региону. У хладњачама у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Србији и даље су ускладиштене велике количине непродатог воћа из прошле бербе.
Фото: Unsplash/jonathanmast

На свим тржиштима откупљивачи незванично најављују знатно нижу цену од прошлогодишње, али с тачним износом још нико не излази.

Према писању „Агроклуба”, у марту иначе почињу радови на уређењу плантажа малине и купине. Али у главном малинарском крају у БиХ ретко се могу видети радови на плантажама овог јагодастог воћа. Разлози су, наводи се, најављена ниска откупна цена и проблеми из прошле године, када већина откупљивача није исплатила уговорену цену.

Време за припремне радове у малињацима истиче, а многи произвођачи због лошег прошлогодишњег искуства, размишљају да одустану од производње и најављују крчење плантажа.

Председник Управног одбора Удружења „Виламет” из БиХ, Иван Стојановић напоменуо је да ће се ове године мање улагати, јер ће бити нижа откупна цена. Многи ће разредити малињаке или одустати од производње.

„Али ако једне године не обрађујеш и не улажеш у малину, касније су потребне две, три године да се биљке опораве“ казао је Стојановић.

Познато је да неизвесну сезону очекују и произвођачи малина у Србији, где се боре с истим проблемима као и босански малинари.

Др Александар Лепосавић, из Института за воћарство у Чачку и један од водећих стручњака за јагодасто воће, изјавио је да се слично може рећи и за ситуацију у западној Србији, где је и наш главни малинарски крај.

Влада Србије је крајем прошлог месеца одобрила репрограм кредита откупљивачима воћа у циљу ублажавања последица насталих у сектору малинарства, услед пада тражње на тржишту и смањења потрошње јагодастог воћа.

Према незваничним информацијама, у хладњачама у Србији ускладиштено је око 40.000 тона малина из претходне сезоне.

Najskuplji deo Nemačke postaje još skuplji: Srednja klasa napušta grad zbog Epla?

Преузмите андроид апликацију.